ČSSD k tématu Obrana a bezpečnost

Podporujeme myšlenku jednotné evropské armády a nadále chceme zůstat součástí NATO. Navýšíme prostředky na fungování bezpečnostních sborů

Česká republika je stabilní a bezpečná země. Sociální demokracie chce, aby takovou zůstala i do budoucna. Chceme být v jádru EU a podporujeme posilování evropských vojenských kapacit ve spolupráci s NATO. Budeme podporovat vytváření systému preventivních opatření k zastavení nelegální migrace. Odmítli jsme a odmítáme takové modely, jejichž ústředním a trvalým principem jsou povinné přerozdělovací kvóty.

Na domácí úrovni podpoříme modernizaci ozbrojených sil, aby odpovídaly současným hrozbám a uměly reagovat na kybernetické útoky, informační působení nepřátelských mocností nebo mezinárodní terorismus. Při modernizaci bezpečnostních složek budeme dávat příležitost především českému průmyslu a budeme podporovat rozvoj nejmodernějších bezpečnostních technologií.

Navýšíme prostředky na fungování bezpečnostních sborů a integrovaného záchranného systému. Primárně budou určeny na mzdy a zkvalitnění vybavení. Budeme pokračovat ve speciálních programech podpory sborů dobrovolných hasičů.