SPD k tématu Stav demokracie v ČR

V ČR panuje systém stranické oligarchie, což s sebou nese nespravedlnost, korupci, nadvládu elit. Prosazujeme skutečnou demokracii

Máme tisíc důvodů nevěřit politikům. Máme pocit, a oprávněný, že nejsme ve své zemi pány, že za nás vládnou jiní, že nás okrádají, že se nemůžeme dovolat spravedlnosti. Problémem je, že politik není za to, co dělá, přímo odpovědný. Když politik promrhá miliardy, s nikým to nehne. Když politik či celá politická strana poruší své závazky vůči voličům a dělá opak toho, co voličům slíbili, není šance volat je k zodpovědnosti. Slova o příštích volbách jsou vzdálená. Před volbami strany přijdou s novými, ještě blýskavějšími sliby.

Výměny vlád nic nemění. Chyba není v konkrétní vládě nebo v politikovi. Všichni totiž dělají to, co jim systém dovolí nebo k čemu je systém nutí. Řešení je změnit systém tak, aby politici byli zodpovědní a kontrolovatelní. Máme a musíme mít právo svého politika přímo zvolit, kontrolovat a také ho přímo v referendu odvolat. Máme a musíme mít právo navrhnout v referendu zákon a špatný zákon v referendu také odmítnout.