Tribunál Soudního dvora EU potvrdil zákaz vysílání ruské televize RT

Tribunál Soudního dvora Evropské unie potvrdil březnový zákaz vysílání ruské televize RT (dříve Russia Today) v EU kvůli systematickému šíření dezinformací. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle agentury AFP zamítl žádost RT France o zrušení pozastavení jejího vysílání, které Unie nařídila v rámci protiruských sankcí. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil verdikt za „extrémně negativní“ a pohrozil podobnými kroky vůči západním médiím v Rusku. Jejich většina tam nicméně již blokovaná je.

Evropská unie zakázala nedlouho po ruské invazi na Ukrajinu vysílání Kremlem ovládané stanice RT a také internetového serveru Sputnik, které nelze šířit na kabelové televizi ani prostřednictvím internetu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell tehdy řekl, že cílem zákazu je znemožnit „systematickou manipulaci s informacemi a šíření dezinformací, které Kreml používá jako nástroj při útoku na Ukrajinu“.

Tribunál došel podle agentur nyní k závěru, že dočasný unijní zákaz vysílání nezpochybňuje svobodu projevu jako takovou. Právě tím argumentovala ruská státní média ve své žalobě proti březnovému rozhodnutí unijního bloku.

„Podobná nátlaková opatření přijímáme a budeme přijímat proti západním médiím působícím u nás v zemi,“ reagoval na verdikt soudu mluvčí Kremlu Peskov. „Také je nenecháme pracovat v naší zemi,“ dodal.

Nový zákon spustil změny

Rusko letos opustilo mnoho zahraničních novinářů a řada zahraničních médií tam byla zablokována nebo pozastavila svou činnost. Reagovali tak na zavedení zákona, v jehož rámci hrozí až patnáct let vězení za publikaci toho, co úřady označí za dezinformaci o ruské armádě či diskreditaci ruských ozbrojených sil. Tím se má na mysli například i označení rusko-ukrajinské války slovem „válka“. Skončila kvůli tomu i některá ruská média, například liberální rozhlasová stanice Echo Moskvy.

RT dlouhodobě čelí kritice, že šíří ruskou vládní propagandu a protizápadní dezinformace. Podobně je vnímán také státní internetový server Sputnik, který má řadu jazykových mutací včetně češtiny. Podle agentury Reuters se RT může proti rozhodnutí soudu odvolat.