Americký Senát schválil balík na podporu ekonomiky za téměř dva biliony dolarů

Senát Spojených států schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Senátoři po maratonu debat, vyjednávání a pozměňovacích návrhů přijali jeden z největších legislativních balíků v historii Spojených států, napsala agentura Reuters.

V Senátu, rozděleném mezi demokraty a republikány, návrh příslušného zákona prošel podle agentury AFP v poměru 50 ku 49 hlasům.

Návrh zákona, předložený prezidentem Joem Bidenem, se nyní vrátí do Sněmovny reprezentantů, kde mají demokraté většinu. Jeho definitivní přijetí se tak podle agentury AP očekává příští týden.

Sněmovna reprezentantů již jednou na konci února balík opatření schválila. Prošel tehdy v poměru hlasů 219 ku 212. Z amerického záchranného plánu mají být financovány vakcíny a zdravotnický materiál a další finanční pomoc postiženým domácnostem, malým firmám i regionálním a místním vládám.

Demokraté tvrdí, že balíček je nezbytný v boji s pandemií, která si v USA vyžádala už přes 500 tisíc životů. Miliony lidí kvůli ní přišly o práci. „Říkáme americkému lidu, že pomoc je na cestě,“ uvedl vůdce senátní většiny Chuck Schumer. „Naším úkolem je teď pomoci naší zemi dostat se z této bouřlivé přítomnosti do nadějné budoucnosti,“ zdůraznil.

Republikáni, kteří široce podporovali předchozí výdaje na pomoc v boji s covidovou krizí za prezidenta Donalda Trumpa, považují většinu nyní navrhovaného souboru opatření za zbytnou. Tvrdí, že jen devět procent balíčku je určeno přímo na boj s koronavirem. „Senát nikdy neutratil dva biliony dolarů nahodilejším způsobem,“ řekl vůdce republikánské menšiny Mitch McConnell v Senátu a na adresu demokratů dodal, že jejich nejvyšší prioritou nikdy nebyl boj proti pandemii, ale splnění si vlastního seznamu přání.

Pro amerického prezidenta Bidena je schválení podpůrných opatření prvním velkým legislativním vítězstvím v Kongresu.