S očkovacími pasy by se dalo cestovat či chodit na zápasy. V Británii už je testují

Horizont ČT24: V Británii testují očkovací pasy (zdroj: ČT24)

Vlády i techničtí vývojáři po celém světě přemýšlejí, jak v době koronaviru opět nastartovat ekonomiku a umožnit lidem cestování nebo účast na kulturních akcích. Vstupenkou zpět do běžného života by se mohly stát takzvané očkovací pasy. Ve Velké Británii jeden takový právě testují.

Vakcinace by mohla znamenat konec restrikcí, je ale potřeba vymyslet, jak lidé své očkování prokážou. Podle britských vývojářů by k tomu měly stačit jen dvě informace.

„Jednou informací je, zda byl tento člověk očkován. A druhou je, jak ta osoba vypadá. Nic dalšího nepotřebujete vědět,“ vysvětlil šéf firmy vyvíjející vakcinační pas Andrew Bud.

Britská společnost se chce totiž vyhnout sdílení citlivých údajů. K ověření informace by stačil pohled na obrazovku mobilu – podobně už chytré telefony slouží ke svému odemknutí. Jiné společnosti už pokročily – očkování nebo test na koronavirus se prokazuje QR kódem.

Imunitní průkaz by umožnil nejen snadné cestování mezi zeměmi, ale i návrat diváků na sportovní akce. Třeba víkendové finále zámořské ligy amerického fotbalu se odehraje jen před zlomkem diváků. Na Super Bowl dostalo lístky přes 7 tisíc očkovaných zdravotníků.

Pas by ocenily i festivaly

Po návratu fanoušků volají i organizátoři hudebních festivalů. V posledním roce se snažili pořádat akce v provizorních podmínkách – bez diváků nebo před automobily.

„Zaprvé, ty akce nejsou životaschopné z pohledu organizátorů. Zadruhé, akce není akcí, festival není festivalem, pokud nestojíte namačkaní mezi přáteli, pokud nejste na parketu. Atmosféru jen tak nevytvoříte,“ postěžoval si pořadatel festivalu Parklife Sacha Lord.

Otevření společnosti pro očkované ale s sebou přináší i stinné stránky – diskriminuje nejen ty, kteří vakcinaci odmítají, ale i ty, na které se zkrátka ještě nedostalo. Nebo jim v očkování brání jejich zdravotní stav.

„Je pravděpodobné, že starší lidé jako já dostanou látku dřív než mladí lidé, což znamená, že staří budou mít přístup ke službám a možnostem, ze kterých budou mladí vyloučeni,“ poznamenal Bud.

Alternativou tak mohou být i rychlé testy na koronavirus. I s jejich pomocí by se brzy mohly ulice i podniky opět plnit lidmi.