Francouzská policie ukončila nelegální taneční party, Řecko zpřísní opatření

Francouzská policie v sobotu ukončila velkou party, která se nedaleko bretaňského Rennes v rozporu s protikoronavirovými restrikcemi konala už od silvestrovského večera. Sjelo se na ni asi 2500 lidí, z nichž někteří se s policisty střetli, uvádí agentura Reuters. Řecko mezitím oznámilo zpřísnění opatření, platit začne v neděli.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Ve Francii platí od poloviny prosince zákaz nočního vycházení, výjimku představoval jen 24. prosinec. Výjimka se měla původně vztahovat i na silvestrovskou noc, kvůli nepříznivé epidemické situaci ale nakonec vláda rozhodla jinak. Zakázáno je i shromažďování většího počtu osob.

Taneční party se konala v nevyužívaném skladišti v Lieuronu nedaleko Rennes. Ministr vnitra Gérald Darmanin na Twitteru informoval, že policie odjíždějícím lidem rozdávala pokuty a organizátory čeká trestní stíhání.

Pokutu za účast na nepovoleném večírku, porušení zákazu nočního vycházení a nenošení roušek dostalo podle místních úřadů 450 lidí. Někteří z nich házeli po policistech láhve a kamení, několik policistů utrpělo lehčí zranění. Jedno policejní auto hořelo a tři další byla poničena. 

Ve většině Francie začíná zákaz nočního vycházení v osm hodin večer. V patnácti departementech na severovýchodě a jihovýchodě země ale od soboty nesmějí lidé opouštět domovy už od 18. hodiny, poté smějí ven jen v nálehavých případech.

Taneční party se stovkami účastníků ukončila policie také ve Španělsku ve městě Llinars del Valles, asi čtyřicet kilometrů od Barcelony. Podle starosty Martího Pujola bylo na místě až tisíc lidí, policie mluví asi o čtyř stech účastnících. Mnozí oslavu opustili ještě před příjezdem policie, která našla na místě zhruba sto lidí. Organizátoři chtěli původně protáhnout oslavu až do pondělí. Kvůli pandemii je v Katalánsku omezeno shromáždění maximálně na šest lidí.

Řecko zostří restrikce

V Řecku vstoupí v neděli ráno v platnost rozsáhlé zostření omezujících opatření s cílem zbrzdit šíření nákazy. Končí tak řada uvolnění, která byla přijata kvůli vánočním svátkům a silvestru. Zpřísnění mají zatím trvat do 11. ledna, oznámil mluvčí vlády Stelios Petsas.

Především začne platit rozšířený zákaz nočního vycházení v době od 21:00 do pěti hodin ráno. Opět zůstanou zavřené kostely, kadeřnictví a knihkupectví. Odpadá i dosavadní možnost objednávat si telefonicky zboží a jejich následné vyzvednutí. 

Řecko zavedlo přísná omezující opatření od začátku listopadu. Vycházet z domu mohou pouze ti, kteří o tom předem informují příslušnou SMS civilní obranu. Povoleny jsou jen cesty do práce, návštěvy u lékaře, nakupování potravin, cvičení a venčení psů. Cestování mezi třinácti řeckými regiony bez závažného důvodu je zakázáno.

Řecko s přibližně jedenácti miliony obyvatel má ve srovnání s ostatními evropskými státy stále nízký počet evidovaných nakažených; za uplynulých 24 hodin bylo hlášeno méně než šest set nových případů. V zemi je ale velmi nízký počet lůžek na jednotkách intenzivní péče, a proto se vláda snaží mimořádně přísnými kroky tempo šíření infekce co nejvíce zbrzdit. 

Rusko podle ministerstva očkovalo přes 800 tisíc lidí

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško oznámil, že v rámci programu masové vakcinace proti koronaviru se už nechalo očkovat více než 800 tisíc obyvatel. Očkování podle něj pokračuje i mezi osobami staršími 60 let. Předseda vlády Michail Mišustin v polovině prosince řekl, že vakcinace se rozbíhá v celé zemi, a zároveň ujistil, že je dobrovolná a bezplatná.

V Rusku přibylo za pátek 26 301 potvrzených případů nákazy. Celkem tak země se 146 miliony obyvatel eviduje přes 3,2 milionu infikovaných, informoval operativní štáb. Za poslední den zemřelo dalších 447 lidí. Od začátku pandemie tak země eviduje 58 002 úmrtí spojených s koronavirem. Na druhé straně za pátek přibylo dalších 18 897 pacientů, kteří se vyléčili. Celkem se už v Rusku vyléčilo bezmála 2,6 milionu nakažených.

Na Ukrajině podle ministerstva zdravotnictví za uplynulý den zaznamenali dalších 5038 případů nákazy. Od propuknutí pandemie testy v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel koronavirus potvrdily u 1 069 517 lidí. Podle sdělení ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova zemřelo za uplynulých 24 hodin v souvislosti s koronavirem dalších 51 lidí, zatímco 2606 pacientů se vyléčilo. Od začátku pandemie už v zemi s covidem-19 zemřelo 18 731 pacientů, zatímco 722 615 se jich vyléčilo.