Na návštěvě u francouzské šlechty

Paříž – Francouzská šlechtická sídla, to není jenom Versailles, ale také jeho předchůdci i následovníci v sídlech francouzské šlechty, ležící třeba v údolí kolem řeky Loiry. Versailles ale mělo také jednoho neméně krásného, i když o něco málo méně známého předchůdce, který se v mnohém stal jeho vzorem. Je jím zámek Vaux-le-Vicomte, který si nechal vystavět ministr Nicolas Fouquet v kraji Brie nedaleko Paříže. Dlouho si ho ale neužil, mít hezčí sídlo než král se totiž většinou nevyplácí…

Zámek ve Vaux-le-Vicomte začal mladý úspěšný dvorní finančník Ludvíka XIV. Fouquet stavět v polovině 17. století s jasným záměrem – vybudovat nejkrásnější a nejhonosnější sídlo celé Francie. Proto si také přizval největší umělce své doby, architekta Louise Le Vaua, malíře Charlese Le Bruna a hlavně jednoho z největších zahradních architektů všech dob Andrého Le Notra, který dal vzniknout francouzským barokním zahradám, které dnes můžeme obdivovat na zámcích po celé Evropě. Právě ve Vaux-le-Vicomte měl Notre možnost využít velikých ploch pro práci s perspektivou i vodními plochami, které nejen, spolu s ornamenty vytvořenými ze stříhaných živých plotů, člení plochy parku, ale také odráží siluetu zámku a zdůrazňují tak jeho symetrický tvar.

  • Vaux-le-Vicomte autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Vaux-le-Vicomte autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Že není radno být okázalejší než král, zjistil Fouqet hned při oslavě dokončení zámku v roce 1661. Slavnost to rozhodně nebyla ledajaká, pozván byl samotný král, krom obrovské hostiny s nejvybranějšími pochoutkami bylo v zámecké zahradě připraveno divadelní představení mezi hrajícími fontánami zakončené nádherným ohňostrojem.

Krále, který trpěl strachem z přílišného vlivu šlechty, ale Fouqetova slavnost svou nádherou a okázalostí spíše vyděsila, a když se navíc přidalo obvinění, že Fouquet zpronevěřil státní peníze, byl ministr okamžitě uvězněn a zámek zkonfiskován. Aby nezastínil královské paláce, nechal král nejcennější sochy i vybavení interiérů zámku převézt do Louvru a Versailles. Okamžitě si přivlastnil i tvůrce Vaux-le-Vicomte, které angažoval při přestavbě zámku a zahrad ve Versailles, kde dosáhla myšlenka barokní francouzské zahrady svých největších rozměrů.

  • Blois autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4560/455949.jpg
  • Amboise autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4569/456811.jpg
  • Zámek v Blois autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4560/455955.jpg
  • Amboise autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4560/455950.jpg

Kam dál? Na Loiru!

Hrady a zámky se v údolí řeky Loiry stavěly odjakživa, opravdový rozkvět místních sídel ale přišel až v období renesance, kdy bylo mnoho starších hradů přestavěno a zároveň začaly kolem břehů řeky vyrůstat další paláce obklopené nádhernými zahradami. Zámků je v údolí Loiry několik desítek, jediný z nich Blois byl zámkem královským.

Blois je také jako větší město jakousi vstupní bránou a centrem mezi zámky na Loiře. Místní zámek je zámkem městským a zapsal se jak do dějin - roku 1429 zde remešský arcibiskup požehnal Johance z Arku, která pak v čele vojska zamířila směrem k Orléansu, který vysvobodila z anglického obsazení - tak do historie architektury. Nejznámější částí zámku je spirálovité schodiště v křídle Františka I., zaujmou ale i královské komnaty zdobené všudypřítomným znakem krále - salamandrem.

  • Zámek Chambord autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Chenonceau autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Se svými více než čtyřmi sty místnostmi zdaleka největším a asi i nejznámějším ze zámků na Loiře je Chambord. Jako lovecký zámeček uprostřed parku a veliké obory s jeleny si ho dal postavit František I. Chambord je ale také opředen tajemstvími, spekuluje se třeba o tom, že další místní pozoruhodné točité schodiště s dvojitou spirálou prý navrhl Leonardo da Vinci, který žil a v roce 1519 také zemřel v nedalekém Amboise.

Zámky na vodě, mosty a zrcadlení

„Přelud vznášející se ve vzduchu a na vodě“, tak popsal zámek v Chenonceau Gustav Flaubert. Hlavní roli v historii tohoto zámku ale hrály ženy, první z nich byla Catherina Briçonnetová, která dala zámku jeho renesanční podobu. Nejvíce se ale na vzhledu zámku a jeho zahrad podílely dvě ženy spojené s Jindřichem II. - jeho milenka Diana z Poitiers, která nechala k zámku přistavět charakteristický most klenoucí se v pěti obloucích nad řekou Cher, a jeho žena Kateřina Medicejská, která se zásadně podílela na podobě krásných zahrad, parků a fontán. A s vodou je spojený i další ze zámků na Loiře, Azay-le-Rideau, který je proslulý svým zrcadlením v kanálu říčky Indre.

  • Azay-le-Rideau autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Azay-le-Rideau autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Cheverny, sídlo šlechtického rodu de Vibray, se proslavilo jako zámek Moulinsart v komiksech o zvídavém reportérovi Tintinovi od belgického autora Hergého. Na svého „rodáka“ jsou v Cheverny patřičně hrdí a věnovali mu poměrně rozsáhlou výstavu v bývalých hospodářských budovách zámku. A ještě jednu zvláštnost Cheverny má, tak jako doprovázel čtyřnohý kamarád foxteriér Milouš Tintina, tak má svou psí smečku i zámek v Cheverny. Protože okolí zámku bylo oblíbeným místem pro pořádání honů, jsou to psi lovečtí, každé odpoledne se navíc návštěvníci mohou podívat na jejich krmení, při kterém se o potravu přetahuje více než stovka bíglů a dalších loveckých psů.

  • Lovečtí psi na zámku Cheverny autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4560/455942.jpg
  • Loira v Amboise autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4569/456808.jpg
  • Střechy Chambordu autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4569/456814.jpg
  • Zámek Cheverny autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4560/455945.jpg
Vydáno pod