Ve zlínské zoo se narodila samička tapíra čabrakového

Ve zlínské zoologické zahradě se začátkem listopadu narodilo mládě tapíra čabrakového. Jde už o třetího potomka zdejšího tapířího páru. V Evropě chová tapíry čabrakové 23 zoologických zahrad, žije v nich 45 zvířat.

„Za uplynulých dvanáct měsíců se v evropských chovech narodilo pouze šest mláďat, a to včetně zlínského. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Mládě, které po narození vážilo kolem deseti kilogramů, strávilo první týdny se svou matkou Nadirou v chovatelském zázemí. „Nyní se však již pohybuje v jiné části vnitřní ubikace a návštěvníci jej tak mohou vidět každý den od 09:30 do 15:00. Váží již 19 kilogramů a díky péči matky skvěle prospívá,“ ujišťuje mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Do zlínské zoo se narodilo mládě tapíra
Zdroj: Archiv Zoo Zlín/ČTK

Ve Zlíně se tapírům daří

Jde o třetího potomka osmileté samice a šestiletého samce Baru. Jejich první mládě, samička, přišla na svět v roce 2016. O dva roky později se jim narodil sameček.

Chov tapírů čabrakových má ve zlínské zoo dlouhou tradici. V 80. letech minulého století se zde tapířímu páru dokonce narodil potomek. V roce 1984 byl po šesti letech chov tapírů ukončen. Do zoo se tapíři čabrakoví vrátili téměř po 30 letech v roce 2013, kdy byla v asijské části zoo otevřena expozice Hala-Bala.

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra. Dospělí jedinci váží několik set kilogramů, samci i přes 500 kilo. Jejich domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie. Milují vodu, jsou velmi dobří plavci. Ve volné přírodě patří mezi ohrožená zvířata.

„Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních pět tisíc jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu,“ dodala Bujáčková.