Česká armáda je o čtyři pandury bohatší. Vojáci převzali první část dvoumiliardové zakázky

První čtyři speciální pandury z 20 objednaných obrněných vozidel v úterý ve Štěpánově na Olomoucku převzali zástupci 4. brigády rychlého nasazení, která plní nejnáročnější úkoly. Výrobci předtím moderní bojovou techniku téměř rok testovali.

Vozidla začne používat mechanizovaný prapor v Žatci. „Budou pro nás obrovským přínosem z hlediska rychlosti i bezpečnosti komunikace a zároveň z hlediska manévrových schopností a balistické ochrany. Nahradí dosluhující stará kolová vozidla,“ řekl spojovací náčelník z 41. mechanizovaného praporu Jan Petr.

Podle něj nová vozidla lépe zapadají do koncepce bojového praporu. „Velká mobilita, velká schopnost v průchodnosti terénu a zároveň obrovské množství nových radiostanic, které jsou podstatně výkonnější a lepší než ty stávající,“ vyzdvihl největší pozitiva.

Pandury testovali vojáci i výrobci

Podle Vladimíra Matyáše ze společnosti Tatra Defence Vehicle se pandury před předáním armádě testovaly 11 měsíců, a to nejen na půdě společnosti a v akreditovaných zkušebnách. Pandury před převzetím zkoušeli i vojáci například ve výcvikových prostorech.

Na výrobě se podílela podle Matyáše více než desítka českých firem i výzkumných ústavů. Další vozidla podle zakázky dodá společnost v březnu a poté postupně do konce letošního roku, řekl Matyáš. Součástí dodávky jsou i soupravy stanoviště pro činnost štábu.

Zakázku za 2,07 miliardy korun ministerstvo obrany uzavřelo s firmou TDV v lednu 2017. Šest pandurů bude ve verzi velitelsko-štábní a 14 ve verzi spojovací. Nákup vláda schválila v roce 2015.

Moderní bojová technika je podle ředitele agentury logistiky Stanislava Hudečka určena pro úkoly na území České republiky i v zahraničí.