Bleskový zákrok. Moderní laser v Ostravě urychluje operaci šedého zákalu

Lékaři oční kliniky v Ostravě jako první ve střední Evropě operují oči speciálním laserem. Zákrok je tak podstatně rychlejší a také přesnější než u jiných typů. Laser je určený pro pacienty s šedým zákalem. Po zákroku, který je bezplatný, by už v budoucnu neměli potřebovat brýle na dálku ani na blízko.

Tomáš Knápek měl šedý zákal na obou očích. Ještě před týdnem mu lékaři operovali levé oko klasickou metodou, při operaci pravého oka v úterý už ale použili speciální laser. Zařadil se tak mezi první pacienty, kteří zákrok novým přístrojem podstoupili.

Lékař během asi sedmiminutového zákroku vyoperuje původní poškozenou čočku a nahradí ji umělou. „Během operace musíme laser zaostřit na centrum čočky tak, aby ten kruh, který pak v podstatě vysoustružíme laserem, byl dokonalý,“ popsal primář oční kliniky Dalibor Cholevík.

Zatímco zákrok samotným laserem trvá s jinými typy přístrojů i několik desítek sekund, operace moderní technologií zabere pouhou vteřinu. „Náš systém je výhodný v tom, že je to lehké, přenosné, levné, velice rychlé a hlavně neprodlužuje čas operace. Pacient se nemusí přemisťovat, v podstatě ho položíme, provedeme vše, co je třeba a zase odchází po zákroku domů,“ řekl Cholevík.

Výsledek je podle primáře ve srovnání s jiným postupem přesnější a pro pacienta do budoucna i stabilnější. Za zákrok tímto druhem laseru pacient nic nedoplácí.

Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější zákroky

Šedý zákal se objevuje většinou u lidí nad 60 let. Může být ale i vrozený nebo k jeho vzniku mohou podle lékařů přispět i některé druhy léků. Patří mezi vůbec nejčastější problémy, se kterými se lékaři na operačních sálech vypořádávají. Hned po operaci pacient odchází domů a se slunečními brýlemi může sledovat třeba i televizi.

„Výrazná fyzická aktivita se nedoporučuje, hojení trvá šest až osm týdnů, než se vytvoří dostatečně pevná jizva, ale funkčně je oko v pořádku několik hodin po zákroku,“ dodal Cholevík. Stejný přístroj používají i lékaři v Německu. Ten v ostravské oční klinice je v České republice zatím jediný.