V Ostravě operují oči s pomocí 3D technologie. Nemocnice provede až dvanáct zákroků týdně

Nový operační systém oka (zdroj: ČT24)

Oční klinika Fakultní nemocnice v Ostravě získala unikátní systém na operaci očí. Lékaři nově při zákroku využívají 3D kameru a brýle, přístroj jim umožňuje dokonalý trojrozměrný obraz operačního pole. Díky pětimilionové evropské dotaci ho nemocnice získala jako teprve druhé zařízení v Česku.

Moderní přístroj NGenuity vědci původně vyvinuli pro operace sítnice a sklivce. Lékaři ve Fakultní nemocnici v Ostravě ho ale využívají i pro operace na rohovce, spojivce, očních víčkách nebo operace zeleného zákalu. 

„Obraz je větší a digitalizovaný, což znamená, že je možné s ním dále pracovat. Chirurg má díky tomu více informací než z mikroskopu,“ popisuje přednosta Oční kliniky FN Ostrava Jan Němčanský.

Chirurgové mohou zároveň trojrozměrný obraz upravovat. Například vložit barevný filtr, který zvýrazní určité struktury, jako například krvácení. Podle lékařů se tak výrazně zvyšuje komfort při operačních zákrocích.

Výhodou je také to, že operatéři nemusí při zákrocích sklánět hlavu do mikroskopu. Sedí vzpřímeně a dívají se přímo na velkou obrazovku. Podle Němčanského se tak mohou lépe soustředit na detail, což je podle něj v oční chirurgii velmi důležité. 

Deset až dvanáct operací týdně

Oční chirurgové Fakultní nemocnice v Ostravě přístroj zatím používají jenom na centrálním sále. Týdně s ním provedou nanejvýš dvanáct zákroků. 

„Plánujeme, že budeme přístroj využívat i na ambulantních sálech, kde děláme deset až patnáct operací denně, takže ročně bychom s jeho pomocí mohli odoperovat 800 až tisíc operací,“ uvedl Němčanský.

Unikátní systém bude také sloužit při výuce studentům Lékařské fakulty Ostravské univerzity. „Máte daleko lepší představu o tom, jak to vypadá v oku, a když začínáte operovat, už tolik nebojujete s mikroskopem,“ říká lékař Michal Koubek, absolvent lékařské fakulty v Hradci Králové.