Na křižovatce Rádelský mlýn začnou další omezení. Objízdné trasy vedou přes Liberec nebo Železný Brod

Motoristy čekají další omezení na křižovatce Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Od úterní 18. hodiny bude kvůli rekonstrukci křižovatky uzavřeno napojení na silnici I/65 směrem na Jablonec nad Nisou a Rychnov u Jablonce. Motoristé budou muset po objízdných trasách přes Liberec nebo Železný Brod. Původně měla být cesta na Jablonec uzavřena už od 29. března, Eurovia CS ale kvůli obavám z koronaviru práce přerušila.

Na rekonstrukci frekventované křižovatky se pracuje od začátku března. Stavbu zajišťuje konsorcium Eurovia CS, SaM a Integra, zbylé dvě firmy v práci pokračovaly po celou dobu.

„Uzavírka silnice I/65 na Jablonec potrvá až do listopadu 2021,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Pro motoristy budou podle něj vyznačené tři objízdné trasy, jedna vede dál po silnici I/35 do Liberce a pak po silnici I/14 přes Kunratice do Jablonce. Další dvě trasy vedou z Turnova po I/10 na Železný Brod. Odtud je možné pokračovat přes Tanvald nebo po silnici druhé třídy přes Pěnčín.

Místem projedou desítky tisíc aut denně

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice první třídy se silnicí druhé třídy, dnes je rušné křížení součástí mezinárodní silnice E442. Podle posledního sčítání projede po silnici I/35 v tomto místě denně přes 33 tisíc aut a po silnici I/65 více než 12 350 automobilů za den. Rekonstrukci křižovatka nutně potřebuje.

„Od roku 2012 se tam stalo 151 nehod, při každé třetí byl někdo zraněn. Smrtelná nehoda tam nebyla, v posledních letech ale nehod přibývá,“ řekl již dříve vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. „Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka,“ řekl Čáp. Kvůli stavbě je omezen provoz i na Liberec, doprava je svedena ze čtyř pruhů do dvou. Podle smlouvy má celá akce trvat 854 dní, skončit by tak měla na začátku července 2022.