Jídlo pro chudé leží ve skladech, organizace ho kvůli papírování nechtějí

Jídlo pro chudé leží ve skladech, organizace ho nechtějí převzít (zdroj: ČT24)

V Potravinové bance v Ledči nad Sázavou skladují zboží, které nikdo nechce převzít. Hrozí tak, že by se zásoby za víc než milion korun nemusely včas dostat k potřebným. Úřady a organizace, které chtěly potraviny a drogerii odebírat a rozdělovat sociálně slabším, teď zboží nechtějí – údajně kvůli velké administrativní a technické zátěži.

Čočka, rýže, maso v konzervách nebo hygienické potřeby už mohly sloužit nejchudším. Zatím ale zboží čeká ve skladu, přerozdělující organizace ho odmítají. Jen v jediné místnosti jsou potraviny a drogerie na 72 paletách v hodnotě 1,2 milionu korun.

Jde o potraviny z nového projektu ministerstva práce a sociálních věcí. Organizace zvyklé na odběr zboží z banky ho odmítají, protože se zalekly složitých smluv. „Smlouvy bohužel organizace odmítají podepsat, protože z jejich strany se jim to zdá administrativně náročné,“ říká předseda Potravinové banky Vysočina Miroslav Krajcigr.

Zboží nebere ani radnice

Je mezi nimi i Městský úřad v Havlíčkově Brodu, jehož sociální pracovníci pravidelně přerozdělují jídlo a drogerii lidem bez domova nebo mnohačetným rodinám v nouzi. Zatím ale zůstávají jen u odběru zboží od dárců nebo toho s krátkou dobou trvanlivosti a v poškozených obalech. Nového ministerského projektu se zatím nechtějí zúčastnit.

„Omezení je zejména v tom, že bychom měli dodržovat nějaké hygienické předpisy a normy. A jako úřad jsme těžko schopní tohle dodržet,“ vysvětluje Marek Topolovský ze sociálního odboru městského úřadu.

Potravinová banka Vysočina
Zdroj: ČT24

Jde například o správnou teplotu a vlhkost při skladování potravin, která se v podmínkách úřadu údajně nedá dodržet. Podobně si na velkou technickou a administrativní zátěž při odběru zboží stěžují desítky dalších organizací.

„Všechny příspěvkové organizace, které se původně do projektu přihlásily, tak momentálně ani jedna z nich nepodepsala smlouvu,“ uvádí šéf Potravinové banky Vysočina.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si ale zatím nový projekt chválí a nebojí se, že by potraviny nenašly konečné příjemce. „Všechny nejasnosti se dají určitě vysvětlit tak, aby nedocházelo k žádným potížím. V případě nejasností lze samozřejmě kontaktovat i kolegy a kolegyně z projektu přímo u nás na ministerstvu,“ vzkázal mluvčí resortu Petr Habáň. Pomoc i konzultační semináře nabízí i sama potravinová banka.