Uber se rozjel po Brně. Po třech letech vrátilo službu na silnice narovnání podmínek s taxikáři

Do Brna se vrací přepravní služba Uber. Řidiče si lidé můžou objednávat od čtvrtečního dopoledne. Roky přitom provoz služby zakazovalo předběžné opatření vydané krajským soudem. Legální návrat moderního přepravce umožnila novela silničního zákona, která platí od července.

Po třech letech se v Brně opět rozjíždí přepravní služba Uber. Teď ale za volanty sedí jen řidiči s taxikářskou licencí a živnostenským oprávněním. „Vozidlo musí být zaregistrované jako vozidlo taxislužby. Je potřeba to nejdřív vyzkoušet, ale věřím tomu, že to jako přivýdělek bude nová možnost,“ uvedl řidič Uberu a taxikář Petr Foral.

Díky novele silničního zákona, která sjednocuje podmínky pro provoz moderních přepravních služeb s těmi pro provoz klasické taxislužby, nemusí mít ani střešní svítilnu s označením, taxametr a zkoušku z místopisu. Nejpozději od ledna budou také auta označena jen evidenční nálepkou na čelním skle.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti službě protestovali taxikáři už v roce 2017, kdy v Brně poprvé krátce fungovala. K žalobě upozorňující na nekalou soutěž se tehdy chtělo přidat i vedení města. Teď naopak za návrat aplikace bojovalo. „Přispívá i ke zlepšení dopravní situace, protože čím kvalitnější služby sdílené dopravy tady budou, tím méně budou muset lidé vlastnit svých aut,“ řekl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Nalákat je má i nízká cena, kterou se zákazník dozví hned při objednávce vozu. I kvůli cenám jsou největší kritici firmy, taxikáři, stále v pozoru. Sami chtějí vyzkoušet, jak firma nová pravidla dodržuje.

Že Uber ve městě nedodržuje zákon, rozhodl Krajský soud v Brně v dubnu 2017. Službu tak v Brně zakázal. Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, které vadily právě chybějící taxametry nebo označení vozidel. Zákaz následně zrušil Vrchní soud v Olomouci, spor se ale dostal k Ústavnímu soudu, který případ opět vrátil nižší instanci. V Brně tak může služba znovu jezdit kvůli na soudu neodvislé novele silničního zákona.

  • Společnost Uber založili Travis Kalanick a Garrett Camp v roce 2009 v USA, původní název byl UberCab. Aplikace vznikla následující rok.
  • Zákazníci si vůz objednávají pomocí aplikace. Cenu jízdného je možné předem odhadnout na základě zadané trasy, jízdné se automaticky strhne ze zadané platební karty. Uživatelé mohou po jízdě hodnotit řidiče, ale i naopak – řidiči mohou hodnotit cestující.
  • Uber působí ve více než 600 městech. V řadě z nich proti němu proběhly rozsáhlé protesty, v některých zemích či městech byla služba úplně zakázána. 
  • Od roku 2012 se společnost rozšiřuje do dalších zemí. V Praze začala fungovat v roce 2014, v Brně v roce 2017. V obou městech čelí kritice ze strany klasických taxislužeb, v Brně soud v červenci 2017 službu zakázal.