Místo oslav schůze věřitelů. Před 150 lety vznikl brněnský ženský spolek Vesna

Jako pěvecký sbor vznikl před 150 lety brněnský ženský spolek Vesna. Ideály snažící se o zlepšení vzdělání a postavení žen ve společnosti rozšířily aktivity sdružení. S Vesnou v době jejího rozkvětu spolupracovala řada významných osobností, spolek také vybudoval i mnoho škol. V posledních letech se ale kupily problémy a kdysi významný ženský spolek tak 150 let od založení skončil v insolvenci.

Vesna vznikla jako dívčí pěvecký spolek, v roce 1871 se s cílem šířit vzdělanost jazykem českým změnila na Ženskou vzdělávací jednotu a za krátkou dobu se stala jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí Brna; k předním činovníkům patřila jednatelka Eliška Machková nebo ředitel spolkových škol František Mareš.

S Vesnou spolupracovala řada významných umělců včetně sběratele lidových písní Františka Bartoše, spisovatelky Gabriely Preissové či malíře Joži Uprky. Skladatel Leoš Janáček na spolkových koncertech uvedl některá svá díla, pro sídlo v Jaselské ulici zase navrhl dekorativní interiéry architekt Dušan Jurkovič.

Jurkovič navrhl i nábytek pro dívčí penzionát Vesny
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Výuka češtiny, dějepisu, vychovatelství, ale i ručních prací se postupně rozšiřovala. Do roku 1918 vybudoval spolek 13 škol. V roce 1951 ale začala nucená čtyřicetiletá přestávka. Ve Vesně se do té doby shromáždila cenná národopisná sbírka s více než 3500 textiliemi včetně výšivek, kompletních krojů a jejich součástí nebo asi 460 kusy lidové keramiky. Fond se naštěstí dostal Moravského zemského muzea. V roce 1991 byl provoz spolku obnoven.

Insolvence na výročí

Vesna nyní už žádnou činnost nevyvíjí. Nefungují webové stránky, kontaktní telefonní číslo je nedostupné. V sídle Vesny v Údolní ulici 10 visí na dveřích sdělení vodárenské společnosti o ukončení dodávek kvůli neuhrazeným fakturám za vodné a stočné. Podle listin v obchodním a insolvenčním rejstříku je spolek v insolvenci.

Insolvenční návrh podala loni skupina lidí, kteří pro Vesnu pracovali a nedostali odměnu. Krajský soud v Brně v červnu rozhodl o konkurzu. Dalším věřitelům dal dvouměsíční lhůtu k přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání a následná schůze věřitelů se uskuteční 31. srpna.

Spolek dluží i městu. Neplatil nájem, na žádosti o vyklizení budovy nereaguje

Historická budova patří městu, které Vesně kvůli neplacení nájemného dalo už loni výpověď. Společnost ale budovu nevyklidila, ani nepředala klíče. „Z toho důvodu podalo statutární město Brno k Městskému soudu v Brně proti společnosti Vesna žalobu na vyklizení předmětných prostor,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Radního pro školství Jaroslava Suchého (KDU-ČSL) mrzí, že město nemá k budově přístup. „Každou školskou budovu jsme schopní využít od sklepa až po půdní vestavby,“ řekl Suchý. Nároky města vůči Vesně už podle přihlášených pohledávek přesáhly 600 tisíc korun.

Poslední výroční správa Vesny dostupná ve sbírce listin je za rok 2017. Tehdy Vesna podle zprávy pořádala kurzy, kroužky, výstavy, přednášky, výlety i příměstské tábory. Byla také zřizovatelkou denního centra pro děti Vesněnka a Střední školy sociálních a zdravotnických služeb Vesna, která už pod tímto názvem neexistuje.

V zápisech z jednání správní rady Vesny z roku 2018 se píše o tom, že budoucnost Vesny je nejistá a že střední škola musí skončit vlivem dřívějších špatných manažerských rozhodnutí. Pozdější dokumenty už nejsou ve sbírce listin dostupné.

Sídlo Vesny je opuštěné, na dveřích visí oznámení o přerušení dodávek vody
Zdroj: Václav Šálek/ČTK