Ve vedlejší větvi kauzy Stoka padly první tresty. Informace obviněných ukázaly na zakázky Brna-střed

Události: Kauza Stoka (zdroj: ČT)

Tresty ve výši čtyři až 13 let a náhradu škody udělil skupině osmi obchodníků s textilem ve čtvrtek Krajský soud v Brně. Na vratce DPH od státu vylákali téměř půl miliardy korun. Jde o jednu z vedlejších větví brněnské kauzy s krycím názvem Stoka, oba případy spojuje podnikatel Saman El-Talabani. Právě jeho výpověď v daňové kauze navedla policii k rozpletení případu korupce na úřadu Brno-střed. Výměnou za spolupráci tak padaly nižší tresty. Rozsudek není pravomocný.

Řetězcem transakcí chtěla skupina podnikatelů obejít český stát. Nejprve nakoupili původně levné kalhotky, poté je několikrát přeprodali a s velkou přirážkou je vyvezli do Arábie.

„V letech 2008 až 2010 vytvářeli několik fiktivních fakturačních řetězců fiktivních společností. Obchody měly končit vývozy do Spojených arabských emirátů a Iráku. Na základě toho byly požadovány nadměrné odpočty DPH, ty jim byly proplaceny,“ popsal státní zástupce Radek Mezlík.

Na lavici obžalovaných ale ve středu nikdo neusedl. Dva z nich jsou na útěku, vydán je na ně zatykač. Pavla Ovčarčina soud z případu vyčlenil kvůli jiné kauze. Pro osm mužů padly tresty ve výši od čtyř do 13 let.

Výjimečný případ

Předseda senátu i státní zástupce se shodli na tom, že je kauza výjimečná z několika ohledů. Obžalovaní se totiž podle nich předháněli v tom, kdo se víc dozná. Státní zástupce se zase jednoho odvolání vzdal přímo na místě. V několika dalších sice odvolání podal, ale ve prospěch obžalovaných a na základě předchozí dohody. „Soud tvrdě trestal, já se s tímto přístupem ztotožňuji, ale podal jsem si odvolání v případě tří spolupracujících obviněných,“ řekl Mezlík.

Jde o první rozsudek jedné z větví mediálně známější kauzy Stoka. I v tomto případu totiž figuroval podnikatel Saman El-Talabani, který je zároveň klíčovou postavou kauzy ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed.

Proto mu státní zástupce navrhoval pouze dvouletý trest odnětí svobody. Bez něj by totiž zřejmě žádná kauza Stoka nebyla. I v ní bude mít nejspíš u soudu status spolupracujícího obviněného. První jednání se odehraje pravděpodobně v září.