Státní zástupce podal obžalobu na bývalého brněnského radního Švachulu a dalších 12 osob

Události: Obžaloba na Švachulu a 12 dalších osob (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Radek Mezlík podal v pátek u Krajského soudu v Brně obžalobu na 13 osob kvůli korupci na radnici Brno-střed. Je mezi nimi i bývalý politik Jiří Švachula (dříve ANO). Před rokem v kauze kvůli podezření z korupce zasahovali policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na radnici Brno-střed.

Státní zástupce podal obžalobu v kauze podezření z korupce na radnici Brno-střed. Návrh na podání obžaloby pro třináct osob mu minulý týden v pátek předala policie.  Mezi nimi je i bývalý brněnský politik Jiří Švachula, který je v současnosti ve vazbě. Skupina si podle kriminalistů mezi sebou rozdělila úplatky přesahující 47 milionů korun, podle žalobce byly ovlivněny desítky zakázek v celkovém objemu nejméně za 330 milionů korun.

„Kauza je ojedinělá, byla to velká výzva jak pro policii, státní zastupitelství, už proto, že před rokem bylo provedeno téměř 100 domovních prohlídek,“ uvedl státní zástupce Mezlík.

Kriminalisté navrhli obžalovat deset fyzických a dvě právnické osoby pro trestné činy účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení spáchané ve formě spolupachatelství ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

K tomu také navrhli obžalobu jedné osoby pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení spáchané ve formě spolupachatelství. Podle policie jde o 28 skutků. „My se cítíme poškození a připojíme se k žalobě,“ řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Trestných činů se dotyční podle kriminalistů dopouštěli od konce roku 2014 do února 2019. Podle policie šlo o systematické ovlivňování zadávání veřejných zakázek. „Ovlivňované veřejné zakázky měly být zadávány předem vytipovaným subjektům na úkor jiných potenciálních dodavatelů, kteří by se mohli účastnit těchto výběrových řízení za dodržení zákonných podmínek zadávání dotčených veřejných zakázek,“ uvedl již dříve mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

V Brně zasahovali kriminalisté před rokem

Loni 7. března kvůli kauze zasahovali policisté z NCOZ kromě radnice Brno-střed a Správy nemovitostí i v sídle firmy Kapsch a v bytě jejího ředitele, u místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Kromě Jiřího Švachuly byl obviněný i bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-střed Petr Liškutin (dříve ANO). Po razii členové ANO Švachulu a Liškutina vyloučili a od případu se distancovali. Švachula byl místostarostou městské části Brno-střed a podle kriminalistů a státního zástupce i hlavou celé skupiny.

Spisový materiál v případu podezření z korupce na radnici Brno-střed čítá 58 svazků a má téměř 20 tisíc stran.

Kdo je kdo v kauze korupce na radnici Brno-střed

Jiří Švachula

Ústřední postava kauzy a bývalý komunální politik se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů. V předchozím volebním období byl místostarostou Brna-středu, tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizací bytů v centru.

Působil taky v představenstvu Veletrhů Brno a dozorčí radě ČD Cargo, byl i členem rozkladové komise v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde minulý rok v březnu také zasahovala policie. Kromě toho působil také v dalších firmách. Podle obchodního rejstříku to byla například reklamní firma Aspekt Advert, výrobce elektřiny Pure Power (dnes Rouchovanská sluneční) nebo vinárna Garage Wine.

Jiří Švachula zůstává jako jediný po loňské razii stále ve vazbě. Zastal se jej ale Ústavní soud, podle kterého brněnský krajský soud chyboval, když o jeho vazbě rozhodoval. Obhajobě nedal příležitost doplnit argumenty proti dalšímu trvání vazby. „Soud musí do měsíce rozhodnout, zda ho ve vazbě ponechá. Pak se musí seznámit s obžalobou a zhodnotit, zda může být nařízeno hlavní líčení. Vzhledem k vazebnímu řízení by soud měl postupovat urychleně,“ řekl v pátek Mezlík.

Jiří Švachula a Petr Liškutin
Zdroj: ČT24

Petr Liškutin

Bývalý Švachulův stranický kolega působil jako neuvolněný místostarosta Brna-Ivanovic a také jako vedoucí odboru investic v Brně-střed. Podle webu volby.cz kandidoval jako ivanovický lídr ANO, podle kandidátní listiny byl členem hnutí.

„Moc dlouho jsem se na politiku jen díval. Jen otevřeností a transparentností je možné úroveň místní komunální politiky pozvednout na úroveň, jakou si obyvatelé Ivanovic zaslouží,“ uváděl Liškutin na webu ANO. Po loňském zásahu skončil ve vazbě, po třech měsících ho ale soud z vazby propustil.

Petr Kosmák

Kosmák zastával funkci vedoucího oddělení správy nemovitostí Brna-středu. Podle Seznam Zpráv u něj policisté při domovní prohlídce našli ukryté miliony korun, Kosmák pak následně přiznal, že část peněz měla skutečně sloužit ke korupci. K činu se doznal a získal status spolupracujícího obviněného, který by mu mohl vynést nižší trest. Podle Seznamu policistům popsal, že on i další členové skupiny si měli brát část peněz z veřejných zakázek.

Obžalovaní podnikatelé v kauze korupce na radnici Brno-střed
Zdroj: ČT24

Saman El-Talabani

Policejní vyšetřování se týká i podnikatele Samana El-Talabaniho, který je stíhaný na svobodě. Jeho advokát už dříve potvrdil, že i on usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Švachula ho údajně oslovil, aby vytipoval firmy ochotné se na systému úplatků podílet. El-Talabani, majitel bezpečnostní agentury, ale v polovině roku 2016 skupinu opustil a jeho roli podle policie převzal Liškutin. Podnikatel je také aktérem dalších kriminálních vyšetřování.

Petr Kalášek

Podnikatel Kalášek působí jako jednatel v obchodní firmě Geotest Real. Podle rejstříku se firma zabývá pronájmem nemovitostí, bytových a nebytových prostor a také nespecifikovanou výrobou, obchodem a službami.

Lidové noviny upozornily, že Kalášek v komunálních volbách 2018 neúspěšně kandidoval za ODS do zastupitelstva v Brně-Jundrově. Web volby.cz jej uvádí jako člena ODS. I Kalášek byl několik měsíců ve vazbě, brněnský městský soud jej propustil na konci listopadu loňského roku.

Podnikatel Petr Kalášek
Zdroj: ČT24

Pavel Ovčarčin

Dalšího zadrženého, podnikatele Ovčarčina, spojují média s firmou Finrax. V obchodním rejstříku je vedený jako jednatel a společník ve firmě, která má jako předmět podnikání uvedený pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor a také velkoobchod. Ovčarčin také strávil několik měsíců ve vazbě, i on získal status spolupracujícího obviněného.

Jiří Hos

Podnikatele a dlouholetého zastupitele ODS na Brně-severu Jiřího Hose obvinila policie v červenci loňského roku. Vazbu pro něj státní zástupce nežádal.

Hos byl od roku 2006 radním městské části a od prosince 2013 do března 2015 i místostarostou pro informatiku, školství, kulturu a sport a také investiční výstavbu. V posledních komunálních volbách se ale ODS se nakonec do vedení radnice nedostala.

Podle informací MfD má mít Hos nadstandardní vztahy s poslancem a exministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, s nímž seděl i v celostátní výkonné radě ODS. Byl podle listu spojený také s odkupem pozemků za Vaňkovkou od městské společnosti Jižní centrum Brno.

V roce 2008 se stal jako spoluvlastník firmy Brno New Station Development (BNSD) nájemcem budovy hlavního nádraží a všech přilehlých pozemků. To vše na 40 let a za značně výhodných podmínek. Z firmy v roce 2017 odešel a v minulém roce se dostal do insolvence. Podle jeho slov to bylo právě v souvislosti s působením v BNSD, uvedl list.

Jiří Hos
Zdroj: ČT24

Lubomír Smolka

Smolka je předsedou správní rady a statutárním ředitelem akciové společnosti KROS–stav. Jako právnická osoba bude tato společnost také čelit obžalobě v kauze. Firma založená v roce 1991 se specializuje na rekonstrukce staveb v centrech měst pro potřeby bydlení, obchodu, školství a služeb.

Podle registru smluv pracovala firma KROS-stav pro Brno střed na několika zakázkách při opravách fasád, výměnách oken či rekonstrukcích bytů. Lubomíra Smolku poslal státní zástupce do vazby, po několika měsících ho ale soud z vazby propustil. Také Smolka začal během výslechů získal stutus spolupracujícího obviněného.

Luboš Krejčí

V prosinci roku 2019 se okruh obviněných rozrostl i o podnikatele Luboše Krejčího. Ten je v současnosti společníkem ve firmě UNO, v.o.s., která je druhou právnickou osobou, na které v pátek podal státní zástupce obžalobu.

Ivan Trunečka

Podnikatel Trunečka působí jako zástupce ve společnosti MOTeC a také jako jednatel společnosti MTC-invest a MTC-stav. Spojený je také s další kauzou, kdy měl údajně Jiřímu Faltýnkovi, synu místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, levně prodat dům. Některé podnikatelovy firmy pak měly podle serveru iDNES.cz získat stamilionové zakázky od tepláren, kde Faltýnek mladší působil nejprve v představenstvu a poté v dozorčí radě.

Michal Unzeitig

Dalším z podnikatelů, kteří mají mít spojitost s korupční kauzou na radnici Brno-střed, je Michal Unzeitig. Působí jednak jako jednatel a společník stavební firmy MT-mont a také společnosti IVT, která se mimo jiné soustředí na poradenství ve stavebnictví, topenářství nebo vodoinstalatérství. Firma je v současné době v likvidaci. Unzeitig se policii k činům doznal.

KROS-stav a UNO, v.o.s.

Dvě právnické osoby, které policie navrhla obžalovat, jsou společnosti KROS-stav a UNO, v.o.s. Jsou propojené se dvěma obviněnými, Lubošem Krejčím, který je společníkem UNO v.o.s. a Lubomírem Smolkou, který je v čele firmy KROS-stav. Kauza se o tyto brněnské stavebnické firmy rozšířila až v prosinci loňského roku.