Kontrolou kvůli policejní razii na radnici Brno-střed neprošlo pět tendrů. Jde o zakázky za zhruba sto milionů

Kontroly veřejných zakázek na radnici Brno-střed (zdroj: ČT24)

Kontrolní výbor radnice Brno-střed prověřil v souvislosti s korupční kauzou, kvůli které skončili ve vazbě Jiří Švachula a Petr Liškutin, všechny aktuální zakázky. Na pět z nich vypíše radnice nové výběrové řízení. Jejich hodnota je sto milionů korun. Všechny tyto tendry jsou ale na začátku přípravy nebo před zahájením jakýchkoliv prací. Jde tak o investiční akce, u kterých nové výběrové řízení nezpůsobí žádné další škody.

Největší zakázkou je oprava celého domu v nádražní ulici, kde končil příjem nabídek od stavebních firem den předtím, než radnici obsadila policie. Obálky tak úředníci ani nestačili otevřít.

„Všechno to jsou veřejné zakázky, ke kterým máme nachystanou dokumentaci. My ji prověříme a zvolíme způsob zadání tak, abychom co nejvíce snížili jakákoliv korupční rizika, a znovu tyto zakázky vyhlásíme. Myslím si, že nás to zdrží řádově v týdnech,“ řekl tajemník úřadu Petr Štika.

Asi u dvaceti dalších investic, kde už práce probíhají nebo jsou před skončením, se ale kontrolní výbor rozhodl vše dokončit. I přesto má ale v plánu nechat u nich ještě udělat nezávislý audit. Obrátit se chce například na občanské sdružení Oživení, které se odhalováním korupce zabývá už od roku 1997.

Policie zasahovala na radnici zkraje března, a to několik dní. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru, který spadal pod Švachulu. Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Kromě Švachuly je ve vazbě i vedoucí odboru investic a místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin a podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři obvinění jsou na svobodě.