Z plotu na výstavu. Blanenská galerie vystavuje díla Zdeňka Táborského, malíře samouka

Díla vystavoval Zdeněk Táborský na plotě svého domu (zdroj: ČT24)

Jeho obrázky rozvěšené na plotě domku u samotného vjezdu do Blanska lákaly turisty i místní dlouhá desetiletí. Nyní se tvorbě samouka Zdeňka Táborského věnuje výstava v blanenské galerii, díla zapůjčila rodina i mnozí obyvatelé města. A na malíře, který by letos oslavil sté narozeniny, vzpomínají dosud.

Stavení ukryté za příčkami plotu je symbol, který se s příběhem malíře Zdeňka Táborského neodmyslitelně pojí. Stejně jako teď visí jeho obrazy na plotě v galerii, tak visely před lety u jeho domu, kde si je lidé kupovali. Zatímco po domě zůstalo na okraji Blanska jen prázdné místo, historie města a okolní příroda zůstala zachycena v jeho dílech.

„Měl úžasné vědomosti zejména o našem regionu. Znal hodně věcí o Moravském krasu a velice miloval přírodu okolo Blanska s řekou Svitavou, která byla vlastně takovým stěžejním motivem na jeho obrazech,“ přiblížil jeho kamarád Oldřich Gottvald.

Často zobrazoval i muže, kterému se říkalo Vojtíšek Napaty. „Maminka vždycky na něho volávala Vojtíšku, nenašlapuj na špičky, ale na paty. Od toho vzniklo to jméno. Je to taková podivínská osobnost, která bloudila mezi Blanskem a Letovicemi. Měl dlouhou dřevěnou pinzetu, sbíral odpad na trati,“ popsal galerista Pavel Svoboda. Právě u trati blanenský výtvarník bydlel.

Na svých obrazech zachycoval i postavu podivína Vojtíška Napaty
Zdroj: ČT24

Některé obrazy zapůjčili galerii sami obyvatelé Blanska, v rodinách se dědily i s vyprávěním o malíři, který byl samoukem.

„Příběh tohoto malíře se de facto stal součástí skoro každé blanenské rodiny a rodin v okolí města Blanska. Tato výstava není jenom nostalgickým ohlédnutím za minulostí, zároveň je to uvědomění, že i běžní lidé můžou tvořit historii,“ uvedla kurátorka Galerie města Blanska Jana Písaříková. A Táborského obrazy ji budou připomínat i dál.