Do židenických kasáren se možná vrátí uniformy. Policisté v nich chtějí vybudovat sídlo pro 800 lidí

Část kasáren v brněnských Židenicích by chtěli využít policisté jako sídlo městského ředitelství. Řeší už proto s městem směnu pozemků a uzavřeli smlouvu o vzájemné spolupráci. Podle magistrátu jsou teď zadané znalecké posudky, aby byla určena hodnota jak majetku města, tak policie. Kasárna pochází z 20. let minulého století.

Dřívější sídlo československé pěchoty, ale také místo neúspěšného fašistického puče v roce 1933. Skupina mužů tehdy neúspěšně zaútočila na Svatoplukova kasárna v brněnských Židenicích, aby tím zahájila převrat v celém státě.

Vojáci dávno odešli a teď je areál opuštěný a zanedbaný, jde v podstatě o brownfield s různými vlastníky. Nově by do něj ale chtěli policisté.  Se třemi budovami už policie hospodaří, sloužily třeba jako kuchyň a jídelna. 

Kasárna v Židenicích - 30. léta
Zdroj: ČT24/Klub vojenské historie

Ostatní patří městu, policisté proto jednají o jejich směně. „Pro město to je výhodné, město tím jednak získá pozemky, kde se má stavět železniční uzel Brno, dále je tam pozemek i s budovou na ulici Příční, ta má být v budoucnu výhledově nová městská třída,“ uvedl radní brněnského magistrátu pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti). 

Místo pro obvodní oddělení nebo dopravní inspektorát

Směna a následná proměna zabere ale ještě několik let. „Chtěli bychom už v letošním roce řešit studii objemovou a proveditelnosti, abychom se už třeba mohli ucházet o nějaký grant. Abychom zlepšili podmínky pro naše policisty, tím zvýšíme i dostupnost do centra,“ popsal ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Nové útočiště by v kasárnech mohlo najít třeba obvodní oddělení Židenice, to je nyní umístěné mimo příslušnou městskou část na třídě Kapitána Jaroše. Nebo dopravní inspektorát, který sídlí v Řečkovicích.