Hledanou Valerii prý její babička brutálně týrala, dívka to nemusela přežít

Policie dál pátrá po šestileté Valerii Kvasničkové z Prahy. Pracuje však také s verzí, že dívku utýrala její babička, kterou už dříve obvinili z trestného činu opuštění dítěte a zanedbání povinné výživy. Teď rozšířili její obvinění také o trestný čin týrání svěřené osoby, a to zvlášť surovým způsobem.

Podle kriminalistů týrala babička jak Valerii, tak jejího bratra, kterého měla rovněž v poručnické péči. Týrání bylo navíc dlouhodobé a mnohdy brutální. „Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Žena prý používala mimo jiné roubík, aby dívka nemohla křičet, a svazovala ji. 

Dívka byla naposledy viděna loni v říjnu na Žižkově, kde bydlela, policisté po ní pátrají od poloviny letošního srpna. V pondělí se znovu obrátili na veřejnost, aby jakékoliv informace, které by mohly pomoci k nalezení Valerie, sdělili na linku 158.

V době zmizení měřila Valerie asi 120 centimetrů. Je hubená, má černohnědé vlasy a hnědé oči a v levém obočí má jizvu.

Policie se začala případem zabývat na základě poznatku rodinného příslušníka zmizelé dívky, který ji několik měsíců neviděl. Valerie byla svěřena soudem do poručnické péče své babičce spolu s dalšími třemi sourozenci. U výslechu nedokázala babička vysvětlit, kde hledaná dívka je, a stala se tak hlavní podezřelou.

Po obvinění ji soud poslal do vazby, která byla v pondělí prodloužena. Stíhaná žena prý ale s policisty nespolupracuje.