Ochránci přírody chtějí zákaz dronů v Českém ráji. Narušují hnízdění sokolů

V Českém ráji se chystá zákaz dronů kvůli sokolům (zdroj: ČT24)

Hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých v Českém ráji podle ochranářů narušují drony. Chtějí proto vydat opatření, které by využívání bezpilotních zařízení omezilo. Zakázat létání chtějí třeba v blízkosti hradu Trosky, kam se sokoli vrátili před čtyřmi lety. Vyvést mladé se jim tam ale podařilo pouze jednou.

Zřícenina hradu Trosky je podle zoologů ideálním místem pro hnízdění ohrožených sokolů stěhovavých. Možností by však měli víc, kdyby je nerušily drony, řekl zoolog z Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Luka. 

Podle kastelánky Pavlíny Suchomelové v létě nad hradem denně prolétnou desítky dronů. „V tom maximu jsme napočítali i 35 dronů za jeden jediný den,“ nastínila. Záběry z výšky pak lidé často publikují na sociálních sítích.

Konec dronů na část roku

Létat nad Českých rájem bude složitější. „Omezíme létání dronů v okruhu kolem památky Trosky, okruh bude 300 metrů, tam bude zakázáno v období od 1.1. do 30. 6. daného roku létat s těmito stroji,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

V celém Českém ráji se teď podle ochránců přírody nachází asi šest párů sokolů stěhovavých. Samice momentálně vyvádí mladé, a tak by neměly být rušeny. „V případě rušení hnízdění, kdy samice hnízdo opustí, může dojít k zastydnutí vajec, a přeruší se vývoj mláďat,“ upozornil Luka.  

Zákaz dronů v Českém ráji by měl začít platit už letos v květnu. Na jeho dodržování budou dohlížet ochránci přírody.