TÉMA

Sokol stěhovavý

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 14:26|

V Teplických skalách uhynuli na ptačí chřipku vzácní sokoli stěhovaví

V Teplických skalách na Náchodsku, v CHKO Broumovsko, o víkendu uhynuli dva sokoli, kteří tam hnízdili. Mrtvá jsou i jejich tři mláďata. Pitva Státního veterinárního ústavu prokázala nákazu ptačí chřipkou. Podle ochranářů nejsou uhynutí volně žijících ptáků kvůli ptačí chřipce výjimečná. Letos pracovníci agentury zatím na Broumovsku zaznamenali pokusy o hnízdění osmi sokolích párů. Úhynem sokolího páru v Teplických stěnách pominul důvod pro uzavření tamního okruhu pro turisty.
18. 5. 2023|

Ochránci přírody chtějí zákaz dronů v Českém ráji. Narušují hnízdění sokolů

Hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých v Českém ráji podle ochranářů narušují drony. Chtějí proto vydat opatření, které by využívání bezpilotních zařízení omezilo. Zakázat létání chtějí třeba v blízkosti hradu Trosky, kam se sokoli vrátili před čtyřmi lety. Vyvést mladé se jim tam ale podařilo pouze jednou.
21. 4. 2023|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|