Soud schválil dohodu o vině a trestu čtyř lidí v kauze městských bytů v Praze 1

V kauze prodeje městských bytů v Praze 1 se čtyři lidé se státním zástupcem dohodli na peněžitých trestech. Zdeněk Barták přijal trest 75 tisíc korun, Jiří Janoušek, Miroslava Vlašánková, Pavel Král pak musí zaplatit deset tisíc korun. Všichni také musejí Praze 1 uhradit část škody v různých poměrech. Jejich dohody o vině v úterý schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Státní zástupce tvrdí, že byty v městské části byly prodávány pod cenou.

„Soud neměl žádných námitek proti uzavření dohody o vině a trestu, protože návrh je přiměřený trestné činnosti a osobám obviněných,“ konstatovala soudkyně Šárka Šantorová.

V případu bylo původně stíháno celkem 34 lidí, dva už dříve přijali tresty uložené soudem. Zbylí obvinění se proti uloženému trestnímu příkazu odvolali, jejich případ proto soud projednává v hlavním líčení. To by mělo pokračovat v květnu.

Státní zástupce tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní podle něj nijak nezjišťovali obvyklou cenu, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Ne všichni obžalovaní ale byli ve funkcích během všech čtyř výběrových řízení, které obžaloba zmiňuje. Podle žalobce se obžalovaní dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán, pokud na základě dosud opatřených důkazů a dalších výsledků přípravného řízení nejsou důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho prohlášení. Dokazování se v tomto případě neprovádí. Pokud dojde ke sjednání dohody, předloží žalobce soudu návrh na její schválení. Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená.

Zbylí stíhaní lidé v lednu u hlavního líčení odmítli, že by se skutků dopustili. Poukazovali mimo jiné na to, že účelem prodeje bytů nebyla jen maximalizace zisku, ale také zastavit úbytek obyvatel v centru metropole. Mezi obžalovanými je například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), tehdejší zastupitelé Prahy 1 či úředníci.