V Letech u Písku začne stavba památníku holocaustu Romů

Památník holocaustu Romů v Letech má být hotový do roka (zdroj: ČT24)

Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku bude hotový za rok. Postaví ho firma Protom Strakonice, která uspěla ve výběrovém řízení s cenou 98,6 milionu korun. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války romský pracovní tábor. V únoru by měl být známý vítěz soutěže na podobu vnitřní a venkovní expozice památníku, řekli zástupci Muzea romské kultury, které se o areál stará. Památník by chtělo muzeum otevřít v roce 2024.

Stát koupil bývalý vepřín v Letech u Písku v roce 2018, demolice budov začala loni v červenci, skončila v prosinci. Firma Protom Strakonice převzala staveniště a v nejbližších dnech zahájí stavbu návštěvnického centra. Zbytky jedné haly vepřína budou součástí expozice. Venkovní expozice má poukázat na historii místa po válce, jejíž součástí byl právě vepřín. Bourání stálo přes deset milionů korun. 

„Dnešní den přináší dobrou zprávu, že si celá naše společnost začne připomínat romský holocaust důstojným památníkem,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Muzeum romské kultury chce areál zpřístupnit už letos, podle ministra se podařilo spojit obě etapy stavby. 

„Věřím, že se sny Romů o důstojném pietním místě naplní. Památník musí i vzdělávat a informovat o tom, co je součástí českých dějin 20. století. O tom, co a jak se zde Romům a Sintům přihodilo, jaké to mělo kořeny a souvislosti, co se dělo dál. A také je třeba podnítit diskusi k tematice lidských práv i zlepšení vzájemného soužití,“ řekla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. 

Brífink ke stavbě památníku v Letech u Písku (zdroj: ČT24)

Na stavbu návštěvnického centra a rekultivaci provizorního pohřebiště dostalo muzeum tři nabídky, nabídková cena byla 73,5 milionu Kč bez daně. Na stavbu, která potrvá 345 dní, přispějí i norské fondy. Návštěvnické centrum by mohlo otevřít v roce 2024.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V sedmdesátých letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla asi třináct tisíc prasat. Na demolici vepřína dal stát 110 milionů korun. Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.