Od soboty bude metro jen projíždět stanicí Jiřího z Poděbrad, deset měsíců se budou měnit eskalátory

Od soboty se bude na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad jezdit výhradně tramvají nebo autobusem. Stanice metra se téměř na rok uzavře. Dopravní podnik potřebuje vyměnit eskalátory, přičemž pevné schodiště do této hluboko založené stanice nevede. O nadcházejícím víkendu bude v metru ještě jedna výluka –⁠ nebude jezdit trasa C přes stanici Florenc.

Stanice Jiřího z Poděbrad je na trase metra A a je jednou z posledních, kde jsou ještě staré eskalátory sovětské výroby. Dopravní podnik je chce vyměnit, a kvůli tomu od soboty 14. ledna celou stanici uzavře – předběžně na deset měsíců. Vlaky budou stanicí projíždět.

Výměna eskalátorů je jednou ze součástí celkové rekonstrukce stanice, kvůli dalším nebylo potřeba její úplné uzavření. Vznikly výtahy pro bezbariérový přístup do stanice, rekonstrukce se týká také osvětlení, rozvodů, vzduchotechniky, obkladů a dlažby.

Kdo na náměstí Jiřího z Poděbrad jezdí metrem, bude muset po dobu výluky cestovat tramvajemi, případně autobusem. Tramvajovými linkami 11 a 13 lze dojet na metro na Floru, případně na Muzeum. Přes Jiřího z Poděbrad jezdí autobusová linka 101 a na dobu výluky v metru se přestěhuje její zastávka ve směru k Viktorii Žižkov – která je hned u jednoho z výstupů – až na severozápadní okraj náměstí.

Stanice Jiřího z Poděbrad je součástí druhého úseku trasy A, který je v provozu od prosince 1980. Je jednou ze stanic, které jsou charakteristické čtvercovými barevnými kachly, na Jiřího z Poděbrad jsou modrozelené. Její vytížení je zhruba na průměru stanic „áčka“.

O víkendu – v tomto případě ale jen na dva dny – se uzavře také stanice Florenc na trase C. Vlaky jí nebudou ani projíždět. Podobně jako při několika podobných výlukách v minulém roce nahradí podzemní dráhu tramvajové linky XC a 36. Linka XC bude jezdit z Výstaviště na Hlavní nádraží, obslouží Vltavskou a zastavovat bude také na Těšnově nedaleko stanice Florenc. Linka 36 bude jezdit ze Sídliště Ďáblice do zastávky Zvonařka, obslouží stanice metra Kobylisy, Nádraží Holešovice, Vltavská a I. P. Pavlova. Linka 23, která obvykle na Zvonařce končí, bude kvůli náhradní lince odkloněna na náměstí Bratří Synků.

Výluky na Florenci souvisejí s rekonstrukcí stropní desky ve stanici, která je ještě o šest let starší než Jiřího z Poděbrad. Deska má rozlohu asi čtyř tisíc metrů čtverečních a rozkládá se pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici. Nosníky a samotnou desku je nutné vyměnit kvůli jejich korozi.