Nehody na přejezdu u Moravského Písku zastavily na devět hodin provoz na koridoru z Břeclavi do Ostravy

Dvě nehody na železničním přejezdu u Moravského Písku zastavily ráno provoz na mezinárodním koridoru mezi Rakouskem a Polskem. Jeden člověk zemřel. České dráhy nahrazovaly regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Zejména mezinárodní vlaky nabíraly velká zpoždění. Momentálně už soupravy jezdí po jedné koleji, uvedly České dráhy.

„Podle dostupných informací došlo na železničním přejezdu mezi Bzencem a Moravským Pískem k vykolejení jednoho vozu osobního vlaku, zhruba ve stejné době se na stejném přejezdu střetl nákladní vlak s osobou,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doplnil, že jde o přejezd se závorami. V nehodách figurovalo i osobní auto.

Člověk po srážce s nákladním vlakem zemřel, potvrdila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. „Osoba zemřela před naším příjezdem, utrpěla zranění neslučitelná se životem,“ uvedla Bothová. Ve vykolejeném vlaku nebyl nikdo zraněn.

„Na lesním železničním přejezdu došlo ke kolizi osobního vozu a osobního vlaku, následně pak ke sražení osoby projíždějícím nákladním vlakem. Zjišťujeme okolnosti obou nehod. Zjišťujeme také totožnost té osoby,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nehody zcela zastavily provoz na mezinárodním koridoru z Rakouska do Polska. „Regionální spoje nahrazujeme autobusovou dopravou mezi Hodonínem a Moravským Pískem. U mezinárodních vlaků jsou oběhy souprav složitější, autobusem je nahradit nelze,“ uvedl dopoledne mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Omezení se dotklo mezinárodních spojů Vindobona, Moravia, Polonia, Porta Moravica, Sobieski a Báthory.

Nehody na železnici (zdroj: ČT24)

Omezení na železnici v Brně

Dopravu na železnici na jihu Moravy komplikují i následky nočního vykolejení čtyř vozů nákladního vlaku v brněnských Maloměřicích. „Budou tam nějaké hmotné škody a samozřejmě omezení provozu. Kolegové jsou na místě, provádí šetření, víc informací zatím nemám,“ sdělil ráno mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Událost se obešla bez zranění.

Doprava mezi stanicemi Brno – Královo Pole a Brno-Židenice zhruba tři hodiny stála, před půl šestou byl obnoven provoz po jedné traťové koleji sníženou rychlostí, uvedly České dráhy na webu. Část vykolejeného vlaku se už podařilo odstranit, pokračovat se bude i v noci. Poté se s výjimkou dvousetmetrového úseku obnoví dvoukolejný provoz.