Ekologičtí aktivisté blokovali koksovnu v Ostravě, většinu zajistila policie

Desítky ekologických aktivistů v sobotu několik hodin protestovaly v areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívozu. Většinu protestujících zajistila policie. Účastníci klimakempu hnutí „Limity jsme my“ chtěli protestem upozornit na to, že provoz podle nich dlouhodobě znečišťuje ovzduší a firma OKK Koksovny to přehlíží a bagatelizuje. Společnost protest označila za zbytečný.

Aktivisté do areálu koksovny pronikli ráno. Část z nich s transparenty s nápisy například „Za budoucnost bez uhlí“ či „Zdanit bohaté“ zůstala v blízkosti vstupní brány do areálu. Další ale obsadili jednu z budov uvnitř podniku. Podle organizátorů šlo o nákladiště, odkud se koks odváží po železnici. Koksovna zůstala v provozu, ale z bezpečnostních důvodů kvůli protestu omezila manipulaci v areálu.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková rovněž uvedla, že šest aktivistů vlezlo na plynojem, ale poté, co je bezpečnostní agentura upozornila na možná rizika, slezli. Policisté poté začali zjišťovat jejich totožnost.

Část aktivistů vlezla na střechu

Aktivisty protestující za vstupem do podniku policisté vyzvali k opuštění areálu, odešla ale jen část lidí, kteří zajišťovali hudební doprovod. Policejní těžkooděnci nakonec přiměli i další protestující k nastoupení do připraveného autobusu. Následně byli podle Jirouškové dopraveni na policejní služebnu.

Další skupina aktivistů nadále zůstávala na střeše objektu uvnitř areálu. Hovořila s nimi policie i zástupci společnosti. Po komunikaci s policisty z antikonfliktního týmu protestující před druhou hodinou odpolední začali ze střechy slézat. Policie uvedla, že následně bude zjišťovat jejich totožnost.

Ekologičtí aktivisté v areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Spor o znečištění ovzduší

Postoj společnosti OKK Koksovny k sobotnímu protestu aktivisté odmítají. Podle nich svědčí o tom, že podnik pokračuje v bagatelizaci svého vlivu na kvalitu ovzduší. „Jsme tady, protože koksovnu považujeme za jeden z hlavních důvodů, proč se například lidé stěhují z kraje. Považujeme ji za přispěvatele ke klimatické krizi a zároveň je dokázáno, že ničí zdraví místních lidí emisemi benzo(a)pyrenu, který je karcinogenní,“ uvedla k důvodům protestu jeho mluvčí Hedvika Stachovcová.

Podle mluvčího společnosti Jindřicha Vaňka je vliv podniku na znečištění minimální. OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě. Zaměstnávají okolo pěti set lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy. Firma vyrábí koks v koksovně Svoboda, v jejíchž čtyřech bateriích ho loni vyprodukovala 717,8 kilotuny.