Olomoučtí přírodovědci chtějí protestovat proti způsobu dělení majetku mezi svou fakultu a nový ústav

Zástupci olomoucké přírodovědecké fakulty nesouhlasí se způsobem dělení majetku mezi fakultu a nový ústav (zdroj: ČT24)

Akademici z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP) nesouhlasí s návrhem, kterým chce rektor školy rozdělit majetek mezi fakultu a nové pracoviště CATRIN. Na středu, kdy se návrhem bude zabývat Akademický senát, chystají protestní akci.

Přírodovědecká fakulta a CATRIN by si například měly rozdělit zařízení, na kterém vědci a studenti měří magnetické vlastnosti látek. Zůstanou ovšem na půdě vědeckého centra, což je pro přírodovědce problém. „Není určeno, jakým způsobem se tam budou moci dostat studenti, tak aby se mohli naučit na přístroji pracovat,“ poznamenal vedoucí katedry anorganické chemie Přírodovědecké fakulty Radovan Herchel.

Podobných sporných míst je z pohledu přírodovědců víc. I proto nesouhlasí s návrhem, kterým chce rektor univerzity rozdělit majetek mezi fakultu a vědecký ústav. „Ten návrh fakticky znamená odnětí uživatelských práv k desítkám laboratoří a zhruba třiceti procentům majetku fakulty bez jakékoliv náhrady,“ kritizuje děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

Vědecké centrum v olomoucké čtvrti Holice bylo dřív součástí fakulty. Část jeho zaměstnanců pracuje od loňského roku pod novým ústavem. Fakulta s jeho vznikem nesouhlasila, rozdělení majetku se řeší dodnes.

„Pro nás třeba je naprosto klíčové to, aby mohli všichni zaměstnanci pracovat, aby měli svou kancelář, aby měli svou laboratoř, a myslím si, že to právě návrh pana rektora reflektuje,“ řekl předseda odborové organizace CATRIN Jakub Navařík.

Ústav studentům v přístupu do laboratoří nebrání

Podle vedení ústavu studentům ani zaměstnancům fakulty nikdo v přístupu do laboratoří nebrání a ani bránit nebude. „Studenti byli vždy vítáni v CATRIN, koneckonců v tuto chvíli zde vypracovává svou závěrečnou práci přes padesát studentů a tento návrh počítá s tím, že i nadále tito studenti budou mít přístup k vybavení,“ vysvětlil ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Přírodovědcům ale jasné podmínky chybí. Kvůli návrhu rektora jsou připraveni i stávkovat. „Stávky typu demonstrativní výuky na veřejných místech. K nějaké všeobecné stávce, kdy bychom omezili provoz a zabránili výuce, k tomu bychom přistoupili až jako k úplně poslednímu kroku,“ popsal předseda odborové organizace PřF UP Miloš Fňukal.

„Navrhované řešení je výsledkem mnoha jednání, která v posledním roce pan rektor vedl s fakultou i ústavem. I nadále je ale prostor pro další případné dohody obou stran,“ řekl mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant. Akademický senát se má návrhem rektora zabývat ve středu. Studenti a vyučující přírodovědecké fakulty mají ten den volno, aby se mohli zúčastnit protestních akcí.