Na některých místech na Vysočině se obávají komplikací, které může přinést výpadek elektřiny v den voleb

Odstávka elektřiny v některých obcích v době voleb (zdroj: ČT24)

Čtyři obce na Vysočině se budou v den případného konání druhého kola senátních voleb potýkat s výpadkem elektřiny. Přerušení dodávky proudu jim oznámila společnost EG.D z důvodu plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy. Obce se obávají komplikací a řeší náhradní zdroje, aby se mohly volby v pořádku uskutečnit.

Přerušení dodávek energie kvůli opravám na zařízeních distribuční soustavy se týká obcí Kaliště, Klatovec, Jihlávka a Horní Dubenky.

„Starosta jim psal, že se zbláznili, že jsou senátní volby, odepsali mu, že je to plánované dlouhodobě,“ řekla obyvatelka Kaliště Marie Horáková.

Podle oznámení dodavatele energie by práce měly trvat 30. září od rána do 18:30. „S vedením obcí jsme v kontaktu a jsme domluveni, že práce v síti zkrátíme tak, aby se voleb nedotkly,“ řekl mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Výpadek elektřiny vnímá Horáková jako problém i jako prodavačka v obecním obchodě. „Už tady výpadek byl, který nenahlásili. Všechny mrazáky se nám rozmrazily, muselo se vyházet zboží,“ poznamenala. Od té doby má obecní prodejna vlastní náhradní zdroj a ten využije i 30. září. Komunální volby a první kolo senátních voleb bude na obecním úřadu a případné druhé kolo senátních voleb by se konalo v prodejně, kde mají elektrocentrálu.

„Pokud bude v prodejně světlo a teplo, tak s tím nemáme problém, ale samozřejmě bychom byli raději, kdyby bylo druhé kolo na obecním úřadě,“ řekla předsedkyně volební komise Kaliště Ivana Navrátilová.

V sousední obci Jihlávka má starosta Jiří Košina domluvený záložní zdroj. „I kdyby tahle alternativa selhala, jsem schopen koupit generátor z obecních prostředků,“ sdělil.