Hodonín chce zachovat domov pro seniory. Jedná s krajem o získání tornádem poničeného S-centra.

Hodonín chce od Jihomoravského kraje získat tornádem poničené S-centrum. Odhlasovali to na mimořádném zasedání zastupitelé města. Současně také chtějí zachovat jeho původní funkci, jiný domov pro seniory totiž ve městě není. Kraj už dříve rozhodl, že zničený objekt opravovat nebude.

Zastupitelé přijali dvě usnesení, pro která hlasovalo všech jeho 21 přítomných členů. „Na první, které navazuje na usnesení rady, už kraj reagoval. Bohužel záporně, že nechce obnovovat službu. Nicméně zastupitelstvo si odhlasovalo, že chceme, aby se kraj obnovením služby zabýval, protože cítíme deficit sociálních služeb v Hodoníně a okolí,“ řekl starosta Libor Střecha (Pro Hodonín).

Deník MF Dnes v regionálním vydání upozornil, že důsledkem může být rozvoj neregistrovaných sociálních služeb. „Víme o sedmi. Poskytují péči na sedmdesáti lůžkách. Zcela jistě dojde k jejich rozšíření, což povede k neprofesionální a nekontrolovatelné péči,“ citoval list zastupitele Vítězslava Krabičku (Změna).

Výměna za školské budovy

Zastupitelé přijali i druhé usnesení. „Když sociální služby nebudou navráceny do S-centra a kraj neobnoví tuto budovu, přijali jsme doprovodné usnesení, že deklarujeme záměr směny, o kterém se paralelně s krajem bavíme,“ doplnil starosta. V úvahu připadá směna za nemovitý majetek města na náměstí B. Martinů, kde město vlastní školské objekty známé jako Duhovka. Ty pro činnost svých příspěvkových organizací využívá z větší části právě kraj.

Objekt bývalého S-centra je od tornáda opuštěný a jeho služby v Hodoníně a okolí podle vedení města citelně chybí. S-centrum poskytovalo dva druhy služeb. Sloužilo jako domov pro seniory s kapacitou 35 lůžek a jako domov se zvláštním režimem s kapacitou 106 lůžek.

Kraj chce postavit nový domov jinde

Budovu postavili před dvaceti lety a její podoba podle kraje neodpovídá požadavkům na komfort klientů ani požadavkům na bezpečnost. Část osazenstva tvořili lidé trvale upoutaní na lůžko, přesto nebylo možné z pokojů s postelemi vyjet a při evakuaci po tornádu je museli hasiči vynášet. Vedení kraje se rozhodlo postavit nové S-centrum v sousedním Rohatci.