Spolky prohrály další soud o územní rozhodnutí pro dálnici D1 u Přerova

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Vody z Tetčic, Krajiny Dluhonice a Dětí Země ve sporu o územní rozhodnutí pro dálnici D1 u Přerova. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Sdružení tak prohrála další soudní spor, zbývá už jen kasační stížnost, ta ale nemá odkladný účinek.

V právních bitvách o územní rozhodnutí jde podle serveru Zdopravy.cz o poslední spor. Spolky v něm zažalovaly Krajský úřad Olomouckého kraje. Už dříve žalobu spolků ostravský soud odmítl, Nejvyšší správní soud ale vyhověl kasační stížnosti a případ vrátil znovu k projednání do Ostravy. Teď ostravský krajský soud potvrdil svůj původní verdikt.

Spor se týká zákonnosti verdiktu Krajského úřadu Olomouckého kraje z loňského dubna o změně územního rozhodnutí pro dálnici. Nejvyšší správní soud v dubnu vyhověl jen jednomu ze sedmi bodů stížnosti Dětí Země.

Projednávání bylo rychlé; soud znovu rozhodl za necelé tři měsíce. „Vidíme velký posun v rychlosti rozhodování soudu. Dříve trval několik let jen kvůli podkladům pro rozhodnutí,“ uvedl v dubnu ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Stavba by mohla začít ještě letos

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl věří, že stavba začne ještě letos. Vykoupeno už je přes devadesát procent pozemků a běží několik vyvlastňovacích řízení. V prvních případech došlo nakonec k dohodě mezi Přerovem a vlastníky nemovitostí a namísto vyvlastnění proběhne odkup.

Ředitelství silnic a dálnic už jako zhotovitele stavby vybralo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. „Smlouva se zhotovitelem stavby bude podepsána až po nabytí právní moci stavebního povolení na hlavní trasu,“ dodal Mátl.