V Ostravě vyroste cvičné Městečko bezpečí. Děti se v něm naučí, jak předcházet krizovým situacím

Městečko bezpečí v Ostravě vyškolí hlavně děti (zdroj: ČT)

V ostravské části Zábřeh se začne připravovat unikátní Městečko bezpečí. Zejména děti se tam naučí reagovat na krizové situace a dozvědí se o prevenci. Projekt počítá s ukázkami mnoha nástrah, se kterými se lidé mohou setkat. Společně se na projektu podílí složky IZS, město Ostrava i kraj.

Součástí Městečka bezpečí bude více než deset objektů věnovaných prevenci hasičů, záchranářů, policie, armády i horské služby, dále jezero s jezem nebo zahrada s jedovatými rostlinami. Chybět nebude ani dopravní hřiště nebo kinosál.

„V jednom z domů bude například vybavená kuchyň, která bude mít spoustu rekvizit, jež budou plápolat, kouřit a budou upozorňovat na různá rizika, se kterými se můžeme opravdu setkat v běžné domácnosti,“ popsal náměstek krajských hasičů pro prevenci a civilní nouzovou připravenost Miloš Střelka.

Zdravotnická záchranná služba bude mít v městečku sanitku přímo ve svém objektu. Inspirací byl podobný areál s názvem Svět záchranářů v Karlových Varech. Běžně taková centra fungují v zahraničí. „Mají dobré ohlasy, protože pomocí virtuálních programů dokážete přesně nasimulovat daný děj. To v běžné učebně nedokážete,“ poznamenal Střelka.

Poučení pro děti i dospělé

„Získali jsme územní rozhodnutí, v tuto chvíli připravujeme dokumentaci pro stavební povolení. Pro stavbu už máme pozemky, učinili jsme dohodu s vlastníkem, společností IKEA,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Městečko poslouží zejména školním exkurzím, výuce žáků a studentů, přístupné ale bude i dospělým. „Až bude otevřený odpovídající dotační evropský program, tak bychom chtěli projekt zafinancovat právě z něj. Předpokládá se, že celková částka na vystavění celého Městečka bezpečí bude 150 milionů korun,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Stavební povolení by měl projet získat v roce 2023. Hotovo by mohlo být o dva roky později.