Ve škole na Svatém Kopečku unikl zřejmě pepřový sprej. Evakuováno bylo 200 žáků

Studio ČT24 –⁠ Evakuace dětí po úniku neznámé látky (zdroj: ČT24)

V prostorách Základní školy Svatý Kopeček v Olomouci unikla kolem poledne neznámá látka. Školu muselo opustit 200 dětí, některé z nich měly dýchací potíže a bylo jim nevolno. Na místě zasahovali hasiči a tři posádky záchranné služby. Deset žáků skončilo v péči záchranářů. Jednalo se zřejmě o pepřový sprej.

Zápach začal být cítit v prostorách školních šaten. „Ze školy podle předběžných čísel bylo evakuováno celkově 200 osob. Na místo vzhledem k nevolnosti několika žáků a personálu dorazily také posádky zdravotníků zdravotnické záchranné služby,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Policie zatím nezveřejnila informaci o tom, jaká látka ve školních šatnách unikla. Důvěryhodný zdroj řekl ČTK, že v šantách byl použit zřejmě pepřový sprej. 

Při evakuaci dětí pomáhali hasiči, kteří chtěli původně na místo přistavit evakuační autobusy, děti byly nakonec přemístěny do místní školky a všem byl zajištěn tepelný komfort. Budovu škola důkladně vyvětrala.

 Podle mluvčí záchranné služby Lucie Mikiskové bylo odvezeno deset dětí, dospělí mezi nimi nejsou. „Jde jen o lehké zdravotní stavy, nejspíš intoxikace neznámou látkou. Deset žáků má lehký průběh, jde zejména o nějaké nevolnosti, svědění očí, bolesti břicha. Z preventivních důvodů byly převezeny na dětskou kliniku Fakultní nemocnice Olomouc,“ upřesnila mluvčí.

„Nejdříve začala ve třídě pokašlávat naše paní učitelka, tak jsme si říkali, že si z nás určitě dělá legraci. Pak ale začali kašlat i spolužáci,“ popsal osmiletý Matěj, který na svatokopecké škole navštěvuje druhý ročník. „Kašlal jsem a trochu mě škrábalo v krku. Ale už je to dobré,“ dodal Matěj, jehož třídu evakuace školy zastihla ve školní jídelně. „Byli jsme jediní, kteří dnes obědvali. Ostatní děti to už nestihly, protože jsme museli všichni rychle pryč,“ řekl jeho spolužák Jakub.

Na silnici vedoucí kolem svatokopecké základní školy stálo v poledne několik hasičských automobilů včetně kontejneru, který hasiči používají při výjezdech s podezřením na únik chemických látek. Dopravu na silnici hasiči řídili kyvadlově. „Volali nám ze školy, že si máme pro děti přijet, protože se něčeho nadýchaly a kašlou. Po cestě z Olomouce proti mně jely tři houkající sanitky, nebyl to vůbec příjemný pocit,“ řekla matka jednoho ze školáků.