Státní zástupce obžaloval bývalou poradkyni ústeckého hejtmana kvůli neoprávněnému vyplácení peněz

Státní zástupce obžaloval bývalou poradkyni ústeckého hejtmana Vladislavu Marschallovou. Uvedl to server iRozhlas.cz. Podle obžaloby si nechávala neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla. Krajskou zdravotní, pod níž spadá sedm nemocnic na severu Čech, vlastní Ústecký kraj, kde je hejtmanem stranický kolega Marschallové Jan Schiller (ANO).

„Mohu potvrdit, že v té věci jsme podali obžalobu vůči jedné osobě pro zločin podvodu,“ řekl serveru bez dalších informací okresní státní zástupce v Ústí nad Labem Pavel Kaláb. Podle informací Radiožurnálu hrozí Marschallové v případě uznání viny v krajním případě až osmiletý trest, neboť podle vyšetřovatelů podváděla v době nouze, kdy jsou trestní sazby přísnější.

Částka, kterou Marschallová údajně neoprávněně získala, činí přes 300 tisíc korun. Potvrdila to Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní, firmy, která v případu figuruje jako poškozená. „Mohu potvrdit, že jsme vyčíslili škodu na zhruba 305 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Marschallová nechtěla případ komentovat. „Fakt se k tomu nebudu vyjadřovat, tohle je neveřejné a podepisovala jsem, že o tom nemám mluvit. Není to, že bych nechtěla, ale prostě nebudu. Až bude po všem, tak se k tomu určitě vyjádřím,“ řekla. Právník obžalované Petr Vališ obvinění odmítl. Trestní stíhání považuje za neoprávněné.

Obviněn byl i bývalý ředitel Krajské zdravotní

Spolu s Marschallovou byl původně obviněný i bývalý generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki, který její smlouvy podepsal. Policie ho obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku. Státní zastupitelství ale podle Kalába jeho trestní stíhání podmíněně zastavilo.

Marschallová byla zaměstnána jako poradkyně na hejtmanství s odměnou čtyřicet tisíc korun měsíčně a kromě toho měla dvě poradenské smlouvy v Krajské zdravotní. Poté, co se loni v únoru objevily pochybnosti ohledně její práce, skončila v Krajské zdravotní, jako poradkyně hejtmana Schillera i jako místopředsedkyně krajské buňky ANO.

Podle jedné smlouvy s Krajskou zdravotní měla pracovat na 0,7 úvazku jako koordinátorka očkovacích míst. Podle druhé smlouvy, dohody o pracovní činnosti, se měla věnovat PR a komunikaci s médii. Za obě měla dostávat celkem 130 tisíc korun měsíčně.