Sluneční lázně v Luhačovicích končí rekonstrukci, město chce jejich památkovou ochranu

Události: Rekonstrukce slunečních lázní v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Jedna z dominant Luhačovic, sluneční a vodoléčebné lázně, bude znovu vypadat jako v době svého vzniku v roce 1902. Místo vodoléčby z nich sice bude muzeum, restaurátoři ale v komplexu navzájem propojených staveb obnoví všechny zdobné detaily tak typické pro secesní tvorbu architekta Dušana Jurkoviče.

Od roku 1902 byly sluneční lázně ozdobou Luhačovic. A budou znovu – umělecké restaurátory čeká mimořádná výzva obnovit všechny zdobné detaily. 

Nezaměnitelný styl Dušana Jurkoviče  je vidět na zdivu, ozdobách ze dřeva nebo pestrobarevných omítkách. Restaurátoři nyní budou například na starých oprýskaných trámech hledat původní barvy.

„Sledujeme i ty , které jsou shnilé, ty nás zajímají nejvíc. Tam se občas najde stopa původního rámu okna,“ vysvětloval architekt Petr Všetečka. 

Sen o památkové ochraně

Město Luhačovice postupně obnovuje historické lázeňské centrum. Před zkázou zachránilo zdobný Jurkovičův hotel u kolonády, nedávno samotné lázeňské korzo a teď sluneční lázně. Jejich rekonstrukce je zatím nejnáročnější. 

Generální ředitel lázní Luhačovice Jiří Dědek uvedl, že bude usilovat o to, aby rekonstruovaná budova získala památkovou ochranu. „Máme zájem, aby to tu bylo obnoveno jako národní kulturní památka,“ doplnil. 

Slavný bazén i převlékárny ale zůstanou jen vzpomínkou. Plovárnu za rok a půl nahradí muzeum s expozicí architekta Dušana Jurkoviče a skladatele Leoše Janáčka. Pro oba byly Luhačovice srdeční záležitostí.