Z obecního domu budou nájemní byty. Okříšky přestavují bývalou radnici

Události: Z obecního domu nájemní byty (zdroj: ČT24)

V obci Okříšky na Třebíčsku přestavují bývalou radnici na bytový dům. Podobné cesty, jak získat nájemní bydlení především pro mladé rodiny nebo seniory, hledají i další malé obce.

Okříšky se snažily bývalou radnici prodat, ale vždy neúspěšně. Přes deset let byla bývalá radnice prakticky nevyužívaná. Nakonec poslouží kompletně na bydlení, bytů tu vznikne dohromady sedm.

„Všechny už máme obsazené mladými rodinami místních s dětmi. A pak je tam jeden menší byt, kde bude místní občanka, která má zdravotní problémy,“ přibližuje starosta obce Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Dům, který byl během monarchie vilou poštmistra, pak úřadem a od jara bude k nastěhování, ale stoupající poptávku po nájemním bydlení v obci plně neuspokojí. „Zájem tady je větší a spíš bychom rádi postavili nějaké další byty,“ dodává starosta. 

Přes sedmdesát bytů pronajímá i Dolní Cerekev. Z náhradníků by je ihned znovu naplnili kvůli stále dražším nemovitostem a mnohdy nedostupným hypotékám.

Kvůli velkému zájmu tam chtějí místní zastupitelé v budoucnu přestavět na byty bývalou hospodu. „Když se uvolní nějaký větší byt, tak se ihned spouští velká stěhovací akce,“ uzavírá starosta obce Zdeněk Dvořák (nestraník).