Oprava zámku Linhartovy stojí. Město ukončilo spolupráci s firmou, která stavbu prováděla

Oprava zámku Linhartovy stojí (zdroj: ČT24)

Rozsáhlá oprava zámku Linhartovy nedaleko Krnova se zastavila. Město s firmou, která stavbu provádí, ukončilo smlouvu. Kastelán zámku proto musel odsunout plánované výstavy a ohrožený je i tradiční vánoční jarmark.

Rekonstrukci zámku Linhartovy prováděla společnost Faktory 2014. Podle vedení města ale firma podhodnotila ekonomickou stránku celé zakázky. „S růstem cen stavebního materiálu během letošního roku v podstatě nebyla schopna stavbu ekonomicky utáhnout,“ řekla starostka Města Albrechtic Jana Murová (ANO). Město smlouvu proto ukončilo.

„Zbývá dodělat dveře na nádvoří, dobrousit schody a dodělat podesty, položit dřevěné podlahy a máme hotovo,“ popsal kastelán zámku Jaroslav Hrubý.

Některé výstavy už nepůjdou nahradit

Místnímu zámku tak nečekaně odpadla celá sezona. Domluvená byla řada výstav, o které místní kastelán Jaroslav Hrubý usiloval velmi dlouho. Ať už Adolfa Borna, nebo Jana Kaplického. „Takové výstavy se chystají několik let a některé už jsou zase dál, takže o něco přijdeme,“ poznamenal kastelán.

Opravy zámku vyjdou na třicet milionů korun a placeny budou z dotací. I proto musí být hotovo maximálně do příštího září. Podle starostky se vše stihne. „Firma Factory 2014 v podstatě ukončila stavební práce, momentálně probíhá audit veškerých stavebních prací a po ukončení auditu bude zahájena opětovná soutěž, abychom stihli dostavět,“ popsala starostka.

Předpokládaný konec prací je květen příštího roku. V červnu by tak po dvou letech na linhartovském zámku mohla začít nová sezona.