Teplárny Brno zdražují o čtvrtinu, zákazníci si měsíčně připlatí asi 250 korun

Teplárny Brno, které zásobují většinu města, poprvé za deset let zdražují. Od listopadu vzroste cena tepla pro domácnosti z 635 korun za gigajoule včetně DPH na 784 korun za gigajoule. Jde o nárůst přibližně o 25 procent. Podle propočtů tepláren tak zaplatí průměrná domácnost měsíčně o 250 korun více. Vedení společnosti to ve čtvrtek oznámilo na tiskové konferenci.

„Důvodů je několik. Tím hlavním je zdražování energií, a to zejména elektřiny a plynu. V posledních týdnech vzrostla cena zemního plynu, který je naším primárním palivem, skokově o více než sto procent,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Průměrná domácnost podle propočtů tepláren spotřebuje 20 gigajoulů tepla za rok, což dosud představovalo roční náklady 12 700 korun včetně DPH. Po zdražení roční náklady vzrostou téměř o tři tisíce za rok na 15 680 korun. Měsíční náklady se tak zvýší z dosavadních 1058 na 1306 korun.

Firma nezdražovala teplo posledních deset let. Přestože se cena v roce 2019 mírně zvýšila, pokles DPH tento růst kompenzoval a pro koncové zákazníky cena zůstala stejná.

Teplárny začaly s nákupem zemního plynu pro rok 2022 už v roce 2019, což jim nyní umožňuje kompenzovat současný růst cen plynu. „Vzhledem k tomu, že část plynu pro stávající topnou sezonu máme nakoupenou, nemusíme zdražovat o tolik procent, o kolik aktuálně roste jeho cena. Současně také minimálně v následujícím roce nebudeme generovat zisk z prodeje tepla,“ dodal Fajmon.

Společnost v současnosti vyrábí 80 procent tepla ze zemního plynu, zbylých 20 procent ze spalovny odpadu provozované městskou odpadovou společností SAKO. Do roku 2024 chce snížit závislost na zemním plynu mimo jiné výstavbou kotle na spalování dřevní štěpky, rozšířit se má i spalovna odpadu. V roce 2024 teplárny předpokládají, že z plynu budou vyrábět pouze 55 procent tepla, 30 procent by mělo pocházet ze spalovny odpadu a 15 procent z kotle na biomasu, tedy na dřevní štěpku.

Kvůli rostoucím cenám energií ve středu oznámil svůj konec největší alternativní dodavatel v Česku – Bohemia Energy. Na slovenském trhu skončil o týden dříve. Teplárenské sdružení upozornilo, že dvouciferný růst cen tepla bude spíš pravidlem než výjimkou.