Kauza miliardových úniků: Zadeh a další se dohodli na letitých trestech

Krajský soud v Brně začal ve čtvrtek ukládat první tresty v daňové kauze podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Jde o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. V případu je z miliardových daňových úniků obžalováno celkem 14 lidí, soud ale část obžalovaných včetně Zadeha vyčlenil do samostatných trestních řízení. Rozsudků tak zazní několik. Obžaloba skupinu viní z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot.

Jako první ze skupiny si vyslechl rozsudek Ladislav Mazura, se státním zástupcem se dohodl na souhrnném trestu 8,5 roku vězení, soud to rozsudkem stvrdil. „Byla schválena dohoda tak, jak si ji obžalovaný vyjednal,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Mazura si ve vězení už odpykává dřívější trest, který mu v předchozích letech uložily pražské soudy, a to především za úvěrové podvody. Brněnský soud ho potrestal za krácení daně a účast na organizované skupině. Muž podle rozsudku především ovládal finanční toky ve vybraných firmách, kterým vznikla povinnost odvodu DPH.

Souhrnný trest sedmi let vězení za obdobné skutky si vyslechl i Michal Šimák, také on si odpykává nepodmíněný trest za nesouvisející trestní věc, především za poškození věřitele. Také v jeho případě soud rozsudkem potvrdil vyjednanou dohodu. Rozsudky jsou pravomocné.

Zadeh jako hlavní organizátor

Mezi hlavní organizátory podle obžaloby patří podnikatel Zadeh, který vinu od začátku popíral. Loni v prosinci ale překvapivě projevil zájem o dohodu, po něm pak i někteří další obžalovaní. Soud poté jejich případy vyčlenil do samostatných trestních řízení. Dohodami se začal zabývat ve čtvrtek, pokračovat se má i v pátek, a samotný Zadeh přijde na řadu v pondělí 11. října.

Zadeh se na základě vyjednané dohody doznal ke všem bodům obžaloby letos v květnu. „Domlouvali jsme se na relativně vysokém nepodmíněném trestu a relativně vysokém peněžitém trestu,“ uvedl už dříve žalobce Aleš Sosík. Doplnil, že dohodnutý souhrnný nepodmíněný trest by i vzhledem k peněžitému trestu neměl přesáhnout deset let vězení.

Zadeh si ve vězení odpykává osmiletý trest za ovlivňování svědků, samostatně v daňovém případu mu hrozilo až třináct let vězení.

Dohody mají zrychlit trestní řízení

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení má usnadnit a zrychlit trestní řízení.

Hlavní líčení ve věci začalo v březnu 2016, kdy si výslech některých z obžalovaných vyžádal několik jednacích dní. Například jen Zadeh asi tři jednací dny za sebou četl svoji námitku na podjatost soudce. Celkem vypovídala asi stovka svědků.

Jen do prosince 2019 soud nařídil asi tři sta termínů hlavního líčení, z toho asi stovka jich ale byla z různých důvodů odvolána. Zadehovými stížnostmi na porušení zákona se také opakovaně zabýval Ústavní soud.