Antimonopolní úřad dal pokutu přes 3,5 milionu dodavatelům audiovizuální techniky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal pokutou v celkové výši 3,67 milionu korun kartel dvou dodavatelů audiovizuální techniky, firem ApS Brno a AV MEDIA. Společnosti měly koordinovat svůj postup u zakázek v Jihomoravském či Olomouckém kraji, aby zmírnily vzájemný konkurenční boj. S úřadem obě firmy spolupracovaly, a dosáhly tak výrazného snížení postihu, uvedl Antimonopolní úřad. Pokuty jsou pravomocné.

Podle zjištění ÚOHS obě firmy koordinovaly svůj postup v letech 2014 až 2018 ve výběrových řízeních na dodávky audiovizuální techniky.

„Cílem nedovolené spolupráce soutěžitelů, označovaného jako bid rigging, bylo zmírnění či eliminace vzájemného konkurenčního boje v těchto zakázkách. Prvním ze způsobů bylo podání dvou sladěných nabídek, přičemž jedna sloužila jako nabídka krycí. Druhou variantou bylo podání nabídky jen jedním soutěžitelem, zatímco druhý se podání nabídky zdržel,“ uvedl úřad.

Firmy takto postupovaly u pěti zakázek, jejichž hodnota přesáhla patnáct milionů korun. Šlo například o výběrová řízení vyhlášená Vysokým učením technickým v Brně, Univerzitou Palackého v Olomouci nebo Jihomoravským krajem.

Přiznání jako polehčující okolnost

Obě společnosti dosáhly snížení výsledné pokuty tím, že svůj prohřešek přiznaly a s antimonopolním úřadem spolupracovaly. Firma AV MEDIA požádala o shovívavost a dodala úřadu informace týkající se kartelové dohody, za to jí byla pokuta snížena o 35 procent.

Obě firmy využily procedury narovnání, což znamenalo snížení pokut o dvacet procent. AV MEDIA tak musí do dvou měsíců zaplatit pokutu 2 549 000 korun a ApS Brno 1 123 000 korun. Tím, že obě firmy využily procedur umožňujících snížení sankce, zároveň přišly o možnost podat proti rozhodnutí úřadu rozklad.