Do olomouckého Neředína nebudou kvůli opravě křižovatky týden jezdit tramvaje

Kvůli opravě křižovatky nebudou v Olomouci od pondělí 12. července do neděle 18. července jezdit tramvaje z centra města do městské části Neředín. Po dobu týdenní výluky bude v tomto úseku zajištěna náhradní autobusová doprava s označením X, řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Martina Krčová.

Stavbaři chystají opravu křižovatky ulic třída Míru a Okružní nedaleko Hřbitovů města Olomouce. Kvůli temto pracím, které začnou 12. července, bude vyloučena tramvajová doprava na jedné z nejdůležitějších tratí ve městě. Tramvaje tak nebudou obsluhovat zastávky v úseku od Palackého ulice v centru Olomouce až po konečnou zastávku Neředín-krematorium.

Kvůli výluce nebude vůbec jezdit tramvajová linka číslo 7, linka U bude cestující vozit pouze v úseku z Nové Ulice na náměstí Hrdinů, linka 2, která běžně do Neředína jezdí také, nyní není v provozu kvůli pracím na novém mostě přes řeku Moravu v centru města. 

„Vzájemný přestup cestujících mezi výlukovou linkou X a tramvajovými linkami bude umožněn na zastávkách Náměstí Hrdinů, Okresní soud a Tržnice,“ uvedla mluvčí DPMO.

Práce na více místech

Kvůli stavbě nového mostu přes řeku Moravu je nyní výrazně omezena tramvajová doprava na trase, která spojuje hlavní nádraží s centrem města, což se dotýká linek číslo 2, 3, 4 a 6. DPMO ale na konci loňského roku zprovoznil alespoň linku číslo 3, která cestující doveze z centra k nově budovanému mostu. Konečnou zastávku má na Žižkově náměstí, na nádraží už musejí lidé pěšky. 

Provizorní konečná zastávka v centru Olomouce u nově budovaného mostu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V Olomouci se momentálně pracuje i na dostavbě tramvajové trati ve směru od centra na sídliště Nové Sady. První část mezi Tržnicí a okrajem sídliště v Rooseveltově ulici je hotová.

Nyní stavbaři budují druhou etapu. Jde o 1200 metrů dlouhý úsek, který tramvaje ze současné konečné zastávky Trnkova dovede ulicemi Zikova a Schweitzerova mezi dvě sídliště Nové Sady a Povel.