Potápěči chtějí v kesonu deset metrů pod hladinou vydržet deset dnů

Potápěči v lomu u Lišova na Českobudějovicku zahájili vědecký experiment Aquakosmow Space 2021. Stráví deset dnů pod vodou ve speciální kabině, takzvaném kesonu, který je umístěn deset metrů pod hladinou. Projekt má simulovat pobyt ve vesmíru.

Pokud deset dnů pod vodou potápěči vydrží, stanoví nový český rekord. „Už dříve jsem říkal, že je lepší takové věci dělat, pokud mají nějaký účel. A myslím si, že v tomto případě to skutečně účel má, protože budeme trávit poměrně dlouhý čas v relativně stísněném prostoru s minimálním kontaktem s lidmi na hladině,“ řekl jeden z potápěčů David Vondrášek.

Ten nejprve v roce 2015 vydržel sám v kesonu více než sto hodin, před dvěma roky byl se svým bývalým studentem pod vodou sedm dní. V obou případech šlo o pobyt ve stejném lomu u Lišova, kde nyní začali potápěči desetidenní misi.

„Pobyt pod vodou v kesonu je zaměřený na analýzu fungování člověka a malé sociální skupiny za účelem zvýšení efektivity vzájemné součinnosti, komunikace a spolupráce uvnitř skupiny a mezi jednotlivými skupinami,“ uvedl za projekt Jiří G. Souček.

Vondrášek dodal, že program pod vodou bude podobný, jako mají posádky ve vesmíru. „Budeme mít určité úkoly, které budeme plnit. Pokusíme se také minimalizovat přísun potravin a tekutin, abychom skutečně zůstávali v izolaci. Zásoby jsme si do kesonu připravili,“ řekl.

V kabině pod vodou bez neoprénu

Speciální podvodní kabina má tři patra. Do nejnižšího potápěči vstupují z vody, což je jediná cesta, jak se do kesonu dostat. Vysvléknou se zde z neoprenu, v dalších dvou patrech, kde jsou i místa na spaní, se budou pohybovat v běžném oblečení. Vondrášek uvedl, že průvodním jevem pobytu je neustálá vlhkost. „A jediným způsobem, jak usušit oblečení, je, že ho máte na sobě a na těle z něho ta vlhkost zmizí,“ uvedl.

S pokusy s pobytem člověka pod vodou začal v 60. letech minulého století francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau. Jeho rekord v podobě 30 dnů prožitých pod hladinou překonal v roce 2014 o jeden den jeho vnuk Fabien. V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment v roce 1967. V projektu s názvem Permon strávili jeho aktéři Vilém Kocián a Vladimír Geist v zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích v nynějším Moravskoslezském kraji v hloubce 25 metrů pod hladinou 102 hodin.