TÉMA

Lišov

Začala stavba obchvatu jihočeského Lišova. Stát bude asi miliardu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo ve čtvrtek stavět obchvat Lišova a Štěpánovic na Českobudějovicku. Stavba dlouhá 9,5 kilometru vyjde na 964 milionů korun bez daně. Řidiči by po obchvatu mohli jezdit od roku 2025. Komunikace povede z Lišova do Vranína, silničáři už připravují i navazující úsek do Třeboně. Na obchvat čekaly Lišov a Štěpánovice čtyřicet let, sdělili zástupci ŘSD, vlády a Lišova.
2. 2. 2023|

Lišovský obchvat začne vznikat v únoru, z města odvede většinu aut

Může začít stavba obchvatu Lišova. Ředitelství silnic a dálnic má smlouvu se zhotovitelem, práce by měly začít počátkem příštího měsíce. Téměř desetikilometrová přeložka frekventované silnice I/34, která spojuje České Budějovice s Třeboní, odvede auta ze samotného Lišova a také sousedních Štěpánovic.
17. 1. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Čtvero potápěčů strávilo deset dní pod hladinou. Jde o český rekord

Čtveřice potápěčů strávila deset dní pod vodou. V rámci vědeckého experimentu Aquakosmow Space 2021 tak v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustanovila nový český rekord v době strávené pod hladinou. Potápěči přebývali ve speciální kabině, takzvaném kesonu.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:10|

Potápěči chtějí v kesonu deset metrů pod hladinou vydržet deset dnů

Potápěči v lomu u Lišova na Českobudějovicku zahájili vědecký experiment Aquakosmow Space 2021. Stráví deset dnů pod vodou ve speciální kabině, takzvaném kesonu, který je umístěn deset metrů pod hladinou. Projekt má simulovat pobyt ve vesmíru.
25. 6. 2021|