TÉMA

Potápěči

Baltské moře díky unikátním podmínkám uchovává až staleté vraky. Ohrožují je ale rabující potápěči i dřevokazné šášně

Vody Baltského moře ukrývají asi sto tisíc vraků. Chlad, tma a nízká salinita konzervují potopené koráby, které na mořském dně leží celá staletí. Podmořští archeologové pomalu odhalují jejich tajemství, každý rok hlásí desítky nových objevů. Historické nálezy ale ohrožuje dřevokazný mlž i neukáznění potápěči, kteří místa lodních neštěstí rabují. V jednom z nejvíce znečištěných moří jsou navíc hrozbou moderní vraky z minulého století a jejich zásobníky plné nafty.
14. 3. 2024|

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje ponorku, která pomáhala při vyšetřování orlických vražd

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje unikátní miniponorku. Kriminalisté ji využili při vyšetřování takzvaných orlických vražd. V 90. letech s tehdy úplně novým americkým strojem hledali sudy s lidskými ostatky na dně Orlické přehrady. V sobotu na to bude v muzeu vzpomínat i báňský záchranář, který tehdy policistům na místě pomáhal. Vstupenky na jedinečnou prohlídku už jsou ale vyprodané.
11. 8. 2023|

Pod vodou na ně číhají překážky, výcvik trvá roky. V určitých situacích jsou hasiči-potápěči jedinou nadějí

Zatímco z běžného civilisty lze udělat hasiče za půl roku, z běžného hasiče se potápěč stane až za několik let. Při své práci se často musejí potýkat nejen se špatnou viditelností či velkou hloubkou, ale například také s různými překážkami, do nichž se můžou zamotat. Pro nešťastníky, kteří například sjedou s autem do vody a nemohou se z něj dostat, hasiči-potápěči představují jedinou naději na záchranu. Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se ovšem nevěnovalo pouze těmto podvodním záchranářům, ale také nové technice, kterou si pořizuje česká armáda či tomu, proč Izrael neposílá zbraně válkou sužované Ukrajině.
28. 5. 2023|

Záchranáři v Mexiku se snaží vysvobodit horníky ze zatopeného dolu

Více než tři stovky vojáků a dalších lidí se v Mexiku účastní záchranné akce, jejímž cílem je vysvobodit z podzemí deset horníků, kteří jsou už téměř čtyři dny uvězněni v zatopeném uhelném dole. V neděli o tom informoval zpravodajský server BBC News.
7. 8. 2022|

Potápěči vytáhli v centru Českého Krumlova z Vltavy tělo pohřešovaného vodáka

Policejní potápěči vytáhli v Českém Krumlově z Vltavy tělo utonulého muže, který se v úterý převrhl s raftem do řeky na jednom z jezů. Na raftu bylo pět lidí, čtyři vyplavali, po pátém policisté pátrali.
8. 7. 2022|

Policie ukončila pátrání po vodákovi, se kterým se v úterý převrátil raft v Českém Krumlově

Policie ve středu ve 13:30 ukončila prohledávání řeky Vltavy v Českém Krumlově, kde se v úterý převrátil raft s pěti lidmi. Jeden z mužů nevyplaval, nepodařilo se ho najít. Podle policejní tiskové mluvčí Štěpánky Schwarzové budou dál pokračovat namátkové kontroly obou břehů po proudu řeky.
6. 7. 2022|

Čtvero potápěčů strávilo deset dní pod hladinou. Jde o český rekord

Čtveřice potápěčů strávila deset dní pod vodou. V rámci vědeckého experimentu Aquakosmow Space 2021 tak v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustanovila nový český rekord v době strávené pod hladinou. Potápěči přebývali ve speciální kabině, takzvaném kesonu.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:10|

Potápěči chtějí v kesonu deset metrů pod hladinou vydržet deset dnů

Potápěči v lomu u Lišova na Českobudějovicku zahájili vědecký experiment Aquakosmow Space 2021. Stráví deset dnů pod vodou ve speciální kabině, takzvaném kesonu, který je umístěn deset metrů pod hladinou. Projekt má simulovat pobyt ve vesmíru.
25. 6. 2021|