Hornické muzeum v Ostravě vystavuje ponorku, která pomáhala při vyšetřování orlických vražd

Události v regionech: Hornické muzeum vystavuje ponorku, která pomáhala při vyšetřování orlických vražd (zdroj: ČT24)

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje unikátní miniponorku. Kriminalisté ji využili při vyšetřování takzvaných orlických vražd. V 90. letech s tehdy úplně novým americkým strojem hledali sudy s lidskými ostatky na dně Orlické přehrady. V sobotu na to bude v muzeu vzpomínat i báňský záchranář, který tehdy policistům na místě pomáhal. Vstupenky na jedinečnou prohlídku už jsou ale vyprodané.

Za den se v Orlické přehradě vystřídalo šest potápěčů. Pátrali v šedesáti metrech – tak hluboko ještě nikdy nebyli. „Tam byly velice složité podmínky, malá viditelnost. A jakmile se trošku zvířilo dno, jemné blatíčko na tom dně, už by nebylo vůbec nic vidět,“ popsal báňský záchranář Dalibor Tekiela. Jeden ze sudů a tělo v pletivu našel právě on.

Pod vodou mohli navíc strávit jen omezený čas. Na pomoc tak přišla novinka z Ameriky – žlutá miniponorka. Mohla pracovat, dokud jí vydržela baterie. Sama ale nic nenašla. „Dal se na to napojit monitor. Takže ten operátor viděl, co vidí ta ponorka pod vodou,“ přiblížil Tekiela.

V devadesátých letech patřila mezi špičku, použít by se ale mohla i dnes. Kdyby ji záchranáři potřebovali, muzeum jim ji musí dát. „V rámci hornického muzea provozujeme také expozici báňského záchranářství. Tato ponorka byla použita například při speleo dokumentaci Hranické propasti nebo monitoringu života v kalištích mezi Ostravou a Karvinou,“ řekl ředitel Hornického muzea Landek Park Ján Hlobil.

Kromě ponorky si lidé přímo v této expozici mohou prohlédnout také potápěčské vybavení. Například oblek podobný tomu, který se používal v osmdesátých letech i pro vyšetřování orlických vražd. Kauza orlických vrahů se stala námětem filmu České televize Sametoví vrazi anebo krimiseriálu Devadesátky.