Óóó indiáni! Nová výstava v Anthroposu zaujme nejen děti, ale i rodiče

Nová výstava Moravského zemského muzea v Pavilonu Anthropos v Brně přibližuje každodenní život indiánů, původních obyvatel Severní Ameriky. Zaměřená je hlavně na děti, bavit by ale měla i dospělé.

Výstava v Anthroposu představuje indiánské kmeny žijící na velkých pláních a prériích, severozápadním pobřeží, jihozápadě nebo v Arktidě. „Vzhledem k tomu, že nejde o jeden národ, ale řadu společenství s vlastní kulturou, jazykem a vymezeným teritoriem, je výstava členěná do jednotlivých témat každodenního života, jako je obživa, obydlí, ošacení a další. U každého tématu pak ukazujeme rozdíly mezi jednotlivými společenstvími,“ přiblížila kurátorka a vedoucí Dětského muzea Moravského zemského muzea Sylva Brychtová.

Ruka ukazuje na exponáty, které je možné vyzkoušet

Expozici lidé najdou v přízemí pavilonu, je vybavená interaktivními prvky, které mají kultury přiblížit zábavnou formou. Exponáty, které lze vyzkoušet, jsou označené ikonou ruky a patří mezi ně například indiánský totem, který si mohou děti přeskupit podle svého, maketa inuitského iglú, do něhož lze vlézt, nebo umělé hlavy indiánů, na kterých si mohou děti vyzkoušet válečné malování. Další informace doplní také interaktivní obrazovky nebo videa a hra s postavou indiánské dívky pojmenované Dlouhá míle.

„Hlavním tématem je kruh, který je u indiánů posvátný. Mnoho indiánských skupin pojímá plynutí času jako kruhové, což můžeme pozorovat v nepřetržitém koloběhu života, smrti a znovuzrození, slunce i měsíce, vody a deště nebo ročního období,“ dodala Brychtová.

Výstavu doplní virtuální hra

Výstava se pro veřejnost otevře od pátku a potrvá do července příštího roku. Připravené jsou i programy pro mateřské i základní školy i volnočasové organizace.

Moravské zemské muzeum spouští také virtuální hru, která se hraje venku v okolí budov muzea. Jmenuje se Po stopách pavoučka Edy a lidé ji najdou na odkazu eda.mzm.cz. Hra zahrnuje šest stanovišť, kde hráči plní různé úkoly. Kdo projde všechna stanoviště a splní všechny úkoly, získá volnou vstupenku do muzea. Hrát lze na jakémkoliv mobilu s dotykovou obrazovkou, datovým připojení a povolenou GPS navigací.