Případ chlapce, který upadl po operaci mandlí do kómatu, začal řešit soud. Obžalobě čelí zdravotníci i nemocnice

Soud začal projednávat případ tří zdravotníků a Pardubické nemocnice obžalovaných kvůli chlapci, který je po operaci  v kómatu. Lékařku a zdravotní sestru obžaloba viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, další sestru z neposkytnutí pomoci. Nemocnice neměla podle státního zástupce přesně určenou metodiku, jak postupovat v podobných případech. Případ zmapoval i pořad České televize Infiltrace s názvem Obchod se svědomím.

V květnu 2017 tehdy osmiletý Adam podstoupil operaci nosních i krčních mandlí. Čtyři dny poté začal masivně krvácet z operační rány. Místo aby zdravotní sestra přivolala k pacientovi lékaře z anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), poslala ho i s matkou v jednu hodinu ráno do ORL ambulance, kde tou dobou nikdo nebyl a problém byl i sehnat od ní klíče.

Teprve ve třinácté minutě od začátku krvácení se k dítěti dostal lékař. A po dalších minutách i zdravotníci záchranné služby. Chlapce si rodiče přivezli domů z nemocnice po devíti měsících v takzvaném bdělém (vigilním) kómatu.

  • Vigilní kóma je hluboká porucha vědomí, při níž pacient působí dojmem, že se probral. Má otevřené oči, které však nesledují okolí a jen bezcílně bloudí, žvýká a polyká podanou potravu, ale není možné s ním navázat kontakt. Neudrží moč ani stolici, může mít obrny různých částí těla a další příznaky vyplývající z postižení nejvyšších částí mozku.
  • Zdroj: lekarske.slovniky.cz

V září 2019 policie obvinila lékařku a dvě zdravotní sestry, obviněna byla také nemocnice. Podle obžaloby její vina spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Pardubický soud vyslechl dvě zdravotní sestry, žádná necítí vinu, obě ale vyjádřily lítost. Třetí z obžalovaných zdravotníků, lékařka, která tehdy měla službu, se z jednání omluvila.

Proč sestra nevolala ARO, nevysvětlila

Podle obou zdravotních sester hoch nebyl v život ohrožujícím stavu. Podle sestry Barbory Špásové lékařka rozhodla, že pacient musí na ORL, kam jej s matkou doprovázeli pěšky, i když obvykle se používá transportní lůžko nebo křeslo. Lékařka se však poté krátce vzdálila, pokyny sestře nedala. Ambulance ORL byla zamčená a matka dítěte na chvíli omdlela. Sestra nechala dítě i matku samotné a běžela pro pomoc.

„Byla jsem hrozně zoufalá, že jsme tam sami tři, bez doktorky,“ řekla Špásová, která v době události ještě neměla mnoho praktických zkušeností. S tak masivním krvácením se do té doby nesetkala. Nakonec přivolala zdravotnickou záchrannou službu.

Proč se neobrátila na nemocniční ARO, neobjasnila. Vlastní vinu necítí, i když je jí líto chlapce i jeho rodičů. „Všichni jsme jednali tak, jak jsme mohli. Postup přes ambulanci bych neměnila,“ uvedla Špásová. Obžaloba ji viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle sestry chlapec dýchal volně

Podle druhé sestry Aleny Chovancové, obviněné z neposkytnutí pomoci, dítě při jejich prvním setkání na pokoji sedělo na posteli, hlavu mělo v předklonu a plivalo krev. „Dýchal volně, byl růžový, nechrčel,“ popsala sestra stav chlapce. Situaci nepovažovala za tak závažnou, aby bylo nutné volat ARO.

Sama šla volat a shánět službu konající lékařku, druhou sestru poslala pro zdravotnický materiál. Matka zůstala s dítětem na pokoji sama. Přivolaná lékařka rozhodla, že je nutné volat oddělení ORL, proto šla sestra k telefonu, do ORL ambulance se však nedovolala. To se jí podařilo až později a na základě její informace byl přivolán zkušený odborník.

Druhá sestra s lékařkou se zatím snažily dostat do uzavřené ORL ambulance, což se podařilo až později. Teprve po příchodu dalších zdravotníků se dítěti dostalo pomoci, přesto upadlo do bezvědomí a nastala u něj zástava srdce. Následkem toho utrpělo vážné poškození mozku. Chovancová v nemocnici pracovala od roku 2010, několik let i jako vrchní sestra dětského oddělení.

Lékařka od krvácejícího chlapce odešla

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti je obžalována i lékařka Martina Šípková. V Pardubické nemocnici pracovala poměrně krátce po absolvování vysoké školy, byla začínající lékařkou s označením L1. Podle promítnutého záznamu z kamer v nemocnici od krvácejícího chlapce u ORL ambulance odešla a vrátila se až za chvíli. Sestry ani lékařka už v Pardubické nemocnici nepracují.

V případu je obžalována z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti i společnost Nemocnice Pardubického kraje jako právnická osoba. Podle státního zástupce její vina spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Podle obžaloby mělo krvácející dítě zůstat na lůžku ve stabilizované poloze, aby krev mohla volně odcházet. Bylo nutné přivolat zkušeného odborníka, pacienta uspat, zaintubovat a zastavit krvácení. Advokát nemocnice se snažil sestrám dokázat, že byly proškoleny, jak se zachovat v obdobných situacích.

Jak mohli zdravotníci nechat syna bez pomoci, otec nechápe

Otázky oběma sestrám kladl i otec chlapce. Bylo pro něj obtížné pochopit, jak mohl zdravotnický personál dlouhé minuty nechat jeho dítě bez pomoci a chybovat v léčebných postupech. Výslechu se účastnila i zmocněnkyně poškozených. 

Rodina chlapce se domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti je sazba až čtyři roky ve vězení, za neposkytnutí pomoci o rok méně. U právnické osoby rozhoduje o formě trestu soud. Další jednání bude nařízeno až po letních prázdninách.