Nemocnice nabídla rodičům chlapce v kómatu šestimilionovou zálohu z odškodnění

Pardubická nemocnice nabízí rodině chlapce, který skončil po operaci mandlí v bdělém kómatu, šestimilionovou zálohu z požadovaného odškodnění a neomezené náklady na péči. Rodina se s nemocnicí soudí a jako odškodnění požaduje 22 milionů. V pondělí u soudu vymohla, že jí musí nemocnice vydat zdravotnickou dokumentaci jejich syna.

Neštěstí se stalo v pardubické nemocnici v květnu 2017, tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí, poté se však objevily komplikace. Dokument ČT ze série Infiltrace ukázal, jaké zmatky provázely pokus o jeho záchranu, když krvácel na chodbě ambulance ORL.

Kromě dokumentace se nyní rodina soudí s pardubickou nemocnicí o 22 milionů korun, které žádá jako odškodnění. Nemocnice ale v březnu vyčíslila celkovou výši odškodnění na 15,5 milionu.  

Podle generálního ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda byl případ nejdříve interně prošetřen se závěrem, že nedošlo k pochybení v léčebném postupu. Přesto nemocnice zadala zpracování znaleckého posudku v oboru ORL, který potvrdil, že postup byl lege artis, tedy v souladu s příslušnými profesními povinnostmi a standardy. Vedení nemocnice ještě rozhodlo o zpracování dalšího odborného posouzení Institutem pro postgraduální vzdělávání zdravotníků.

Můžeme mimořádně uvolnit šest milionů korun, nabízí nemocnice

„Na základě upozornění na nepřesnosti v řešení krizové situace jsme začali jednat s pojistiteli o možném mimosoudním narovnání. Na konci celé kauzy je těžce postižené dítě, což nemocnice nikdy nezpochybňovala,“ uvedl na krajském zastupitelstvu Gottvald. Podle něj nemocnice hned po události nabídla rodině opakovaně pomoc se zajištěním péče o chlapce a intervenci psychologa. 

„Můžeme po dohodě s pojišťovnami mimořádně a naprosto nestandardně uvolnit šest milionů korun, které jsme rodině schopni převést na účet. Pokud to nebude chtít, budeme to muset akceptovat,“ uvedla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. „Nemocnice nadále upřednostňuje smírné řešení celé situace mimosoudní cestou,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

„Bude-li Nemocnice Pardubického kraje ochotna poskytnout Adámkovi v reakci na předžalobní výzvu doručenou jí dne 20. listopadu 2017 alespoň částečné plnění, bude samozřejmě přijato,“ reagoval právní zástupce rodiny Mario Švehelka.

Rodina podala na nemocnici několik žalob. Kromě odškodnění se domáhala také vydání části zdravotnické dokumentace, a to kopie záznamu předoperačního vyšetření na přístroji Somnocheck.

Nemocnice tvrdila, že to není technicky možné, což vyvrátila výpověď experta dodavatelské firmy. V pondělí krajský soud pravomocně rozhodl, že nemocnice kopii záznamu vydat musí.

Policie má podezření na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

Krajští zastupitelé v úterý přijali usnesení, že situaci považují za politováníhodnou, současná medializace také poškozuje dobré jméno společnosti Nemocnice Pardubického kraje i kraje jako jejího zakladatele. Událost by se měla urychleně vyšetřit, kraj preferuje smírné řešení. Zastupitelé chtějí iniciovat vznik analýzy, která by zpracovala chronologii případu a eventuálně poukázala na chyby, které se mohly stát. 

Případem se zabývá i policie, má podezření na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Dosud nikoho neobvinila. „Kriminalisté stále případ prověřují, v tuto chvíli čekají zejména na výsledky doplňujícího znaleckého zkoumání. Úkony v trestním řízení jsou vedeny proti fyzickým osobám,“ upřesnila policejní mluvčí Ivana Ježková. 

V reakci na případ také odstoupil náměstek pro léčebnou péči v pardubické nemocnici Roman Michálek, který se tak nebude podílet na vyšetřování okolností, za nichž malý chlapec skončil v bdělém kómatu. K odchodu ho vyzval pardubický hejtman, což kritizovali někteří lékaři.