Do Krnova se vrátila historická parní lokomotiva. Symbol místního nádraží čeká oprava

Symbol krnovského nádraží se oklikou vrací. Parní lokomotivu vystaví na původním místě (zdroj: ČT24)

Historická lokomotiva, jeden ze symbolů Krnova na Bruntálsku, se vrátila do města. Radnice o její návrat usilovala několik let. Musela ale nejprve prokázat, že je vlastníkem. Město lokomotivu nejprve nechá opravit, pak ji umístí na plochu u krnovského nádraží.

Lokomotiva byla v minulosti součástí památníku před nádražní budovou, který zdobila od roku 1972. Město ji dostalo darem ke sto letům místních železničářů. Znali ji nejen místní, ale i ti, kteří do Krnova přijeli vlakem, a zahrála si i ve filmu.

Po sametové revoluci se na ni trochu zapomnělo a místo symbolu připomínala spíš skládku a obydlí pro bezdomovce. „V devadesátých letech začala postupná devastace lokomotivy sběrači kovů, v okolí se scházeli nepřizpůsobiví občané,“ popsala mluvčí radnice Dita Círová.

České dráhy uklidily prostor i s lokomotivou

Město v roce 2014 požádalo vlastníka pozemku, České dráhy, aby zjednal pořádek v okolí pomníku. „Dráhy úklid pojaly po svém a k překvapení tehdejšího vedení města i Krnovanů nedošlo k pouhému zkulturnění prostranství,“ řekla mluvčí. České dráhy nechaly lokomotivu odvézt a stala se součástí sbírky Klubu historie kolejové dopravy v Kněževsi na Rakovnicku.

Od roku 2019 Krnov usiloval o její návrat. Vyjednat ho nebylo snadné, trvalo to dva roky.

„Po dlouhém dokazování a shánění historických materiálů z archivu se nám podařilo lokomotivu BS-200 vrátit zpět,“ řekl vedoucí organizačního odboru Městského úřadu Krnov Igor Kozelek.

Lokomotivu opraví dělníci v Krnovských opravnách a strojírnách. Na své původní místo, podstavec u hlavního nádraží, se vrátí příští jaro. Představí se u příležitosti sto padesáti let místních železničářů a také padesáti let od chvíle, kdy se poprvé představila krnovské veřejnosti.